Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Opvallende ontdekking Keuringsdienst van Waarde: uien in supermarkt soms tot wel jaar oud

opvallende-ontdekking-keuringsdienst-van-waarde-uien-in-supermarkt-soms-tot-wel-jaar-oud.jpg

Je zou denken dat de groenten, die in de supermarkt liggen, hartstikke vers zijn. Niet is minder waar. Wat blijkt; de Keuringsdienst van Waarde ontdekte dat we een groot deel van het jaar oude uien eten.

En dan hebben we het niet over een beetje oud; sommige uien zijn wel een jaar oud.

Ontdekking Keuringsdienst van Waarde

De nieuwe oogst uien blijkt zo’n drie maanden per jaar in de winkels te liggen. Dat betekent dat we de andere maanden gewoon oude uien eten, zo ontdekten de videomakers van Keuringsdienst van Waarde. Slecht voor onze gezondheid is dit gelukkig niet, want de houdbaarheid van uien blijkt nogal lang te zijn.

Lees ook: waarom de kleur van rauwe tonijn niets zegt over de versheid

Geen verschil in smaak

Met de goede bewaartechnieken kunnen uien tot wel tien maanden goed blijven zo verklapt een uienteler. En volgens hem smaakt de ui na die tijd nog precies even lekker. Mocht je het toch niet zo’n fris idee vinden om ‘oude’ uien te eten: dan kun je voortaan het beste uien pakken die op het netje de aanduiding ‘nieuwe oogst’ hebben. De nieuwe oogst mag zo’n drie maanden deze naam hebben.

Speciaal goedje

Hoe het kan dat uien zo lang goed blijven, blijkt wanneer de mannen een bezoekje brengen aan een uienboer. De boer laat weten dat hij per jaar een miljoen netjes uien van een kilo produceert. De uien ontkiemen niet doordat de planten bij de teelt een goedje over zich heen krijgen: C4H4N2O2, oftewel maleïnehydrazide. Deze kiemremmer gebruiken boeren ook wel ter voorkoming van het uitschieten van aardappelen. Zonder dit middel kunnen Nederlandse uien – die veelal voor de export zijn geteeld – onmogelijk zo ver reizen zonder te ontkiemen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via 
margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NPO 3
Beeld | iStock

Ook interessant