Nieuws

Dít kost het aan energie om de hele dag kerstverlichting aan te hebben

dit-kost-het-aan-energie-om-de-hele-dag-kerstverlichting-aan-te-hebben.jpg

Er is niets gezelliger dan een verlichte kerstboom in de woonkamer tijdens de feestdagen. Als je écht gek bent op kerst versier je misschien wel je hele huis en tuin met kerstverlichting. Maar wat kost zoiets eigenlijk?

De decembermaand is namelijk al duur genoeg.

Energieverbruik kerstverlichting

Een kerstboom heeft vaak een snoer met gemiddeld tweehonderd lampjes, en staat meestal van 6 december tot 6 januari zo’n zes uur per dag aan. Normale kerstverlichting verbruikt per honderd lampjes 19 Watt. Voor de hele periode dat je boom staat is dit ongeveer 6,84 kWh, wat neerkomt op €1,39. Dat stelt gelukkig niet zo veel voor!

Kosten besparen

Mocht je het tóch goedkoper willen, kun je ook voor LED-verlichting gaan. Deze lampjes verbruiken namelijk vijf tot tien keer minder energie dan ‘ouderwetse’ verlichting. Als je kiest voor LED-verlichting in de boom, ben je maar zo’n €0,18 extra aan energie kwijt tijdens de kerstperiode.

Lees ook:
Wat is beter voor het milieu, een echte kerstboom of een nepperd?

Hele huis verlicht

Dat zijn natuurlijk te verwaarlozen verschillen. Als je echter je hele huis en tuin onderdompelt in kerstverlichting, dan kan het nog wel eens een verschil maken. De lichtsnoeren van bijvoorbeeld een kerstman of rendier kunnen in de feestmaand samen zo’n €60 extra aan energieverbruik opleveren. Als je dit bedrag kunt halveren door voor LED-verlichting te kiezen, is dat natuurlijk mooi meegenomen.

Kosten van de kerstdagen

Naast de kerstverlichting gebruik je natuurlijk ook extra energie met kerst omdat je dan de hele dag met familie thuis bent. Denk maar aan de radio voor de achtergrondmuziek, het gourmetstel, volle vaatwassers, draaiende ovens, een brandende verwarming. Vergelijkingssite Independer heeft uitgerekend dat één kerstdag je ongeveer €7,76 extra aan energiekosten zal opleveren.

Energiekosten besparen

Wil je energiekosten besparen? Investeer dan in een tijdschakelaar voor je kerstverlichting of gebruik kaarsen in plaats van elektrische lampjes. Dat is minstens zo gezellig, en die verbruiken geen extra energie. Bovendien geven die (en natuurlijk het gourmetstel) weer extra warmte, waardoor je je verwarming weer lager kunt zetten.

Bron | Independer
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant