Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Déze invloed had het vaderschap van de koning op zijn kersttoespraak

deze-invloed-had-het-vaderschap-van-de-koning-op-zijn-kersttoespraak.jpg

Ook dit jaar heeft koning Willem-Alexander het volk weer toegesproken met een mooie kersttoespraak op televisie. Volgens kenners heeft zich bij het schrijven van zijn speech sterk laten beïnvloeden door het vaderschap.

De koning had het in zijn kersttoespraak namelijk veel over de rol die social media spelen in de maatschappij. Iets waar hij met drie tienerdochters in huis natuurlijk zelf ook dagelijks mee te maken krijgt.

Perfecte plaatje

Volgens de koning zijn jongeren op social media alleen maar bezig om de perfecte versie van zichzelf neer te zetten en vinden ze het moeilijk om te laten zien dat het soms ook wel even tegenzit. “Alsof er een taboe rust op onzekerheid en tekortkomingen”, sprak Willem Alexander in zijn speech. Terwijl de camera steeds verder op hem inzoomde sprak hij de jongeren daarom stevig toe. “Maar niemand is perfect. Gelukkig maar. Dit zeg ik ook tegen jonge mensen. Trek het je niet te veel aan als het eens tegenzit. Geef jezelf wat ruimte. Het is oké.”

Inspiratiebron voor de kersttoespraak

Volgens experts laat hij met die woorden duidelijk zien waar zijn inspiratie voor deze toespraak vandaan komt. “Dankzij drie jongeren thuis wordt hij natuurlijk dagelijks geconfronteerd met wat er speelt”, verklaart Justine Marcella, hoofdredacteur van Vorsten tegenover het AD. “Dat ene zinnetje: ‘het is oké’. Dat is echt ontzettend veelzeggend”, vindt ook Oranjekenner Dorine Hermans. “Hij heeft drie pubers die mooie plaatjes van zichzelf delen. Bovendien is Amalia ook nog het mikpunt geweest op sociale media op grond van haar gewicht. Dus dat zal zeker een inspiratiebron zijn.”

Vaker troosten

Naast dat de koning benadrukte dat het goed is om even niet perfect te zijn, sprak hij in zijn speech ook nog een boodschap uit naar andere ouders. Zo zei hij dat we elkaar meer moeten troosten als het tegenzit. Volgens Marcella haalde hij de inspiratie voor dit onderdeel mogelijk ook uit zijn privé-omgeving. “De koning is zelf geconfronteerd met jonge mensen die uit het leven stappen, namelijk de zus van Maxima, vorig jaar juni.”

Lees ook
‘Kerstfoto’ Queen Elizabeth onthult belangrijk detail over toekomst Brits koningshuis

Bron | AD
Beeld | ANP

Ook interessant