Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Koning in kersttoespraak: ‘Ook al liggen standpunten ver uit elkaar: we moeten blijven samenleven’

kersttoespraak-koning-2021.jpg

Zoals elk jaar houdt koning Willem-Alexander op Eerste Kerstdag zijn kersttoespraak. Dit jaar deed hij dat voor de derde keer vanuit Paleis Huis ten Bosch, zijn woonpaleis. Dit jaar stond de koning stil bij het coronavirus en de druk die dat op de zorg geeft, maar ook bij andere onderwerpen die dit jaar speelden, zoals de toeslagenaffaire, het nieuwe kabinet en het klimaatprobleem. 

De koning riep in zijn kersttoespraak op om te blijven samenleven en naar elkaars verhaal te luisteren. 

De kersttoespraak van de koning 

In de kersttoespraak vertelde koning Willem-Alexander over de verhalen en ervaringen die hij dit jaar op deed. Dat liep uiteen van ontmoetingen met mensen uit de zorg tot studenten die werken aan de mobiliteit van morgen. De koning sprak over verhalen van trots en ambitie, maar ook verhalen vol zorgen en spanningen, zoals een boerengezin met aardbevingsschade en mensen van de politie, brandweer en ambulancezorg die te maken hebben met redeloos geweld. Ook sprak de koning over verhalen van intense boosheid en vertwijfeling. Hierbij gaf hij als voorbeeld zijn gesprekken met ouders die slachtoffer werden van de toeslagenaffaire, waardoor hun leven is verwoest. 

Behoeft om gehoord te worden

Hoewel de koning heel veel verschillende verhalen herinnert, vertelt hij in zijn kersttoespraak dat hij steeds weer dezelfde elementen ziet terugkeren. Vooral de behoefte van mensen om gehoord te worden staat hierin centraal. “Kijk naar me. Luister naar me. Verplaats je in mijn situatie. Laat me erbij horen. Laat me een bijdrage leveren”, aldus de koning. Het ontbreekt daarbij dus niet aan verhalen, maar het kost vaak moeite voor anderen om er naar te luisteren en de mens achter het verhaal te zien. 

Lees ook: Oranjes delen schitterende kerstkaart mét nieuwste gezinslid erop

Ondanks verdeeldheid samen blijven leven 

De koning stond in zijn kersttoespraak ook stil bij het punt dat we moeten blijven samenleven. Ook als standpunten soms ver uit elkaar liggen moeten we blijven zoeken naar wat we wél met elkaar delen. “Te midden van alle onzekerheid is ieder mens op zoek naar verbinding”, zo sprak de koning. De invloed van ieder individu is daarbij groter dan dat we vaak zelf denken. De koning haalt daarbij een Joods gezegde aan, dat luidt: als je één leven hebt gered, heb je de mensheid gered. Daarna sloot hij af met de volgende woorden: “Ik wens U allen – waar U zich ook bevindt en hoe Uw persoonlijke omstandigheden ook zijn – een gezegend Kerstfeest”. 

Bron | Koninklijkhuis
Beeld | Brunopress

cover winterboek

Zin om lekker te lezen tijdens de feestdagen? Het Margriet Winterboek ligt nu in de winkel! In deze Margriet Extra lees je onder andere over de leukste wintertradities en 18x de mooiste, magische lichtroutes. Ook vind je in het Winterboek warme recepten voor op de koude winterdagen en natuurlijk pagina’s vol winterplezier. Haal ‘m snel in de winkel of bestel online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant