Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Goed nieuws: de versoepelingen gaan definitief door

kans-op-nog-snellere-versoepelingen-als-cijfers-blijven-dalen-margriet.jpg

De besmettingscijfers en het aantal bezette ziekenhuisbedden zijn zó snel aan het dalen, dat het kabinet volgens bronnen niet aan de noodrem hoeft te trekken. Sterker nog: het kabinet heeft zojuist laten weten dat de versoepelingen definitief doorgaan.

En dat is natuurlijk erg goed nieuws na de vele tegenslagen van de afgelopen maanden.

De knoop doorgehakt

Vandaag heeft het kabinet formeel de knoop doorgehakt en bepaalt dat stap twee van het openingsplan op woensdag door kan gaan. Het OMT adviseerde dat er een daling van twintig procent moest zijn te opzichte van de piek in april. Dit percentage werd in de afgelopen dagen al gehaald. De Jonge stelt zelfs dat de besmettingscijfers met dertig procent zijn gedaald ten opzichte van de piek van de huidige derde golf. Het aantal bezette ziekenhuisbedden neemt af en ook de besmettingscijfers dalen al dagen. Op de ic’s liggen nu 686 coronapatiënten, 24 minder dan zaterdag. Gemiddeld telt het RIVM nog 5500 infecties per dag, wat aanzienlijk minder is dan eind april.

Lees ook: Artsen ontdekken oorzaak waarom sommige mensen zó ziek worden van corona

Versoepelingen vanaf woensdag

Dit betekent dat vanaf aanstaande woensdag de terrassen langer open mogen (van 06.00 uur ‘s ochtends tot 20.00 uur ‘s avonds), veel buiten- en binnensporten weer mogelijk zijn en dierentuinen, pretparken en openluchtmusea weer bezoekers mogen ontvangen. Ook gaan bibliotheken op 20 mei weer open. 

Stap drie van openingsplan

En als de cijfers blijven dalen, kunnen we hierna nóg snellere versoepelingen krijgen. Eigenlijk zou stap drie van het openingsplan namelijk op 9 juni volgen, maar als de huidige daling doorzet, dan kunnen deze verruimingen naar voren worden gehaald, zo stelde premier Rutte eerder tijdens de persconferentie. “Als het heel hard daalt, zou het kunnen,” zo meldt een bron. “Maar dat ligt nu niet op tafel.”

Bron | AD, NU.nl
Beeld | Getty

Ook interessant