Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Onderzoek: ‘Kans op dementie in de afgelopen jaren flink gedaald’

kans-op-dementie-in-de-afgelopen-jaren-flink-gedaald-blijkt-uit-onderzoek.jpg

Hoewel er helaas nog geen manier is om dementie te voorkomen of genezen, is er wel voorzichtig goed nieuws. Uit onderzoek blijkt namelijk de kans dat iemand dementie krijgt flink gedaald is. Deze kans is nu 13 procent lager dan in 2010.

In de afgelopen 25 jaar is er in Europa en in de Verenigde Staten constant een daling te zien van het percentage mensen dat dementie krijgt, schrijven onderzoekers van Harvard University in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.

Kans op dementie

Volgens de onderzoekers is de kans op dementie per tien jaar afgenomen met gemiddeld 13 procent sinds 1988. Bij mannen ging die daling een stuk sneller dan bij vrouwen: 24 procent per tien jaar bij mannen versus een langzamere daling van 8 procent bij vrouwen. Eerder hadden mannen een veel grotere kans op dementie dan vrouwen, maar dat niveau is nu gedaald naar ongeveer dezelfde waarde.

Oorzaken dementie

Waarom de kans op dementie in Europa en de Verenigde Staten zo gedaald is, is nog niet helemaal duidelijk. De onderzoekers noemen een aantal mogelijke oorzaken. Zo zouden hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol een stuk beter gecontroleerd en behandeld worden dan jaren geleden. Ook een betere educatie en dat minder mensen roken kunnen belangrijke factoren zijn. De genetische oorzaken voor de aandoening zijn niet veranderd, zeggen de wetenschappers, waardoor de positieve ontwikkeling dus op het gebied van gedrag of omgeving zou moeten liggen.

Lees ook: Déze aanpassingen aan je levensstijl verkleinen kans op Alzheimer met 40 procent

Meer ouderen

Het klinkt misschien onlogisch, want er zijn nu méér mensen met dementie in de wereld dan ooit tevoren. Ondanks dat, neemt het percentage toch al 25 jaar af. Dat komt omdat er in 2020 ook meer ouderen zijn dan er ooit eerder waren. En hoe hoger de leeftijd van iemand, hoe groter de kans is op dementie. Iemand van 85 loopt bijvoorbeeld zestien keer meer kans op dementie dan iemand van onder de 70 jaar oud. Hoewel het percentage in álle leeftijdsgroepen is gedaald, is het absolute aantal mensen met dementie in 25 jaar dus gestegen, omdat mensen steeds ouder worden.

Het is waarschijnlijk dat het aantal mensen met dementie nog blijft toenemen, omdat mensen nog altijd steeds ouder worden. Maar, denken de onderzoekers, het zal waarschijnlijk minder snel toenemen dan eerder aangenomen werd.

Vrouwen en mannen

Ook het feit dat er meer vrouwen dan mannen zijn met dementie, heeft te maken met leeftijd. Uit het onderzoek van de wetenschappers van Harvard blijkt dat mannen en vrouwen ongeveer een gelijke kans hebben op het krijgen van dementie. Alleen omdat vrouwen vaak een stuk ouder worden dan mannen en vooral ouderen dementie hebben, zijn er meer vrouwen met de aandoening.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Neurology, The New York Times
Beeld | iStock

Ook interessant