Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Weg met de anderhalve meterregel: wat is dan de kans om toch besmet te raken als je gevaccineerd bent?

kans-op-besmetting-als-je-gevaccineerd-bent.jpg

Vanavond is er opnieuw een coronapersconferentie. Naar verwachting zal de anderhalve meterregel worden afgeschaft, maar krijgen we hier coronatoegangsbewijzen voor in de plaats. Daarmee rijst ook de vraag: wat is de kans op een besmetting als je volledig gevaccineerd bent? 

We leggen het je uit. 

Geen anderhalve meter afstand meer 

Het is natuurlijk logisch dat je minder snel besmet kunt raken met een virus, zoals griep of corona, wanneer je ver van anderen uit de buurt blijft. Maar hoeveel afstand je dan precies moet houden om de kans op een besmetting zo klein mogelijk te maken, dat is nog best lastig. In het artsentijdschrift The Lancet werd vorig jaar gemeld dat de kans op een besmetting bij twee meter afstand ongeveer tien keer zo klein is. Op één meter afstand is dit ongeveer vijf keer zo klein. Toch blijkt afstand houden ook niet dé oplossing, want ook op grotere afstand kun je nog steeds besmet raken met het virus. 

De kans op een besmetting als je gevaccineerd bent

De kans is groot dat we vanavond horen dat de anderhalve meterregel vanaf 25 september verdwijnt. Maar daarmee rijst ook de vraag: hoeveel kans heb je nog op een besmetting als je volledig gevaccineerd bent? Het is namelijk wel bekend dat je ook ingeënt nog steeds het virus kunt verspreiden, en besmet kunt raken. De Volkskrant schrijft dat die kans om gevaccineerd toch besmet te raken tot twintig keer kleiner is, dan zonder vaccinatie. Mocht je dan toch nog besmet raken, dan is de kans op een ernstig verloop ook een stuk kleiner. Volgens de cijfers van het RIVM blijkt namelijk dat de huidige vaccins voor 95 procent tegen een ziekenhuisopname beschermen en voor 97 procent tegen een ic-opname. 

Verschil per vaccin en leeftijd 

Hoe goed je precies beschermd bent tegen het coronavirus, dat verschilt niet alleen per vaccin maar ook per leeftijd. Zo beschermt Moderna voor zo’n 90 procent, het Pfizer-vaccin voor zo’n 80 procent en het AstraZeneca-vaccin voorkomt ongeveer tweederde van de besmettingen. Uiteraard is de kans op een besmetting nog kleiner wanneer je in een ruimte bent met alleen maar gevaccineerden. Zo ben je in een ruimte vol Pfizer-gevaccineerden voor 96 procent beschermd tegen het virus. Ga je ongevaccineerd naar binnen, maar heb je wel al een keer corona gehad? Dan ben je volgens Brits onderzoek voor ongeveer 70 procent beschermd. 

Daarnaast is leeftijd een belangrijke factor als het op je besmettingskans aankomt. Ouderen en kwetsbaren zijn na hun vaccinatie namelijk iets minder goed beschermd, dan jongere, gezonde mensen. Zo bleek uit Britse cijfers dat mensen tussen de 17 en 35 jaar na hun Pfizer-vaccin voor 90 procent beschermd waren tegen een besmetting, terwijl dat voor mensen boven de 35 jaar afnam tot 77 procent. 

Lees ook: Dít is volgens onderzoek het beste coronavaccin

Lang geleden gevaccineerd 

Was jij als een van de eerste groepen aan de buurt voor je vaccinatie? Dan vraag je je misschien af of dat nog effect heeft op je bescherming. Het klopt inderdaad dat na verloop van tijd de beschermende antistoffen tegen het coronavirus steeds meer afnemen. Het gaat volgens ruwe cijfers uit Brits onderzoek om een paar procent per kwartaal. Toch blijf je nog wel goed beschermd tegen een ernstig verloop van de ziekte. Mocht je toch corona krijgen, dan kan je lichaam het virus door je vaccinatie nog steeds sneller aanpakken.  

De bescherming tegen de deltavariant 

Als laatste is het inmiddels wel bekend dat de delatavariant besmettelijker is. Deze virusmutatie maakt tot duizend keer zoveel virusdeeltjes aan dan de alphavariant. Ook is de deltavariant minder gevoelig voor antilichamen die een vaccinatie opwekt. Hoewel je door de deltavariant dus makkelijker besmet raakt, blijft ook hierbij de kans klein dat je gevaccineerd nog ernstig ziek wordt. Dat komt door de T-cellen in je lichaam, die de deltavariant aanpakken. 

Bron | de Volkskrant, RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant