Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Onderzoek: ‘Kans op coronabesmetting verdubbelt bij te weinig afstand’

onderzoek-kans-op-coronabesmetting-verdubbelt-bij-te-weinig-afstand.jpg

Nu we steeds weer wat meer mogen, wordt het voor sommige mensen ook steeds lastiger om anderhalve meter afstand te houden. Uit een nieuwe studie blijkt nu dat het wel degelijk uitmaakt hoeveel afstand we van elkaar houden. De kans op een coronabesmetting verdubbelt namelijk als je maar één meter afstand van een ander houdt, ten opzichte van twee meter.

Hoe moeilijk het soms ook is; ook nu blijkt weer dat we voorlopig nog écht even zo veel mogelijk op afstand van elkaar moeten blijven om coronabesmetting te voorkomen.

Besmettingskans

Als je vlakbij iemand met het coronavirus staat, is de kans dat op een coronabesmetting erg hoog, zeggen de wetenschappers. Vandaar ook dat er wereldwijd zó veel aandacht gevestigd wordt op afstand houden. Al bij een afstand van één meter zakt de kans op een coronabesmetting met 82 procent. Voor elke extra meter die je verder van een coronapatiënt af staat, halveert die kans op besmetting vervolgens weer.

Andere virussen

Dit onderzoek is het grootste tot nu toe dat kijkt naar hoe effectief afstand houden is om een coronabesmetting tegen te gaan. Bij dit onderzoek werd niet alleen gekeken naar de uitbraak van het coronavirus dit jaar, maar werden ook cijfers geanalyseerd van de uitbraken van andere virussen, zoals SARS en MERS. Ook bij de uitbraak van die virussen was afstand houden een maatregel om besmetting te voorkomen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Twee meter

Wereldwijd is er veel onduidelijkheid over hoeveel afstand er precies gehouden moet worden. Zo is de regel in het Verenigd Koninkrijk twee meter, in Frankrijk slechts één meter en zitten we er hier in Nederland natuurlijk tussenin met anderhalve meter. Deze verschillen zijn ontstaan omdat meerdere organisaties verschillende adviezen gaven. Op basis van dit nieuwe onderzoek zegt onderzoeksleider professor Holger Schünemann tegen The Guardian dat zijn team denkt dat twee meter afstand houden effectiever is dan één, en dat dan ook hun advies zou zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadde aan het begin van de coronacrisis aan om minstens één meter afstand te houden. Dit nieuwe, grootschalige onderzoek is deels betaald door de WHO. Of zij hun aanbevelingen gaan aanpassen op basis van deze resultaten, is nog niet bekend.

Lees ook: Twee, anderhalf of juist één meter: waarom houden we niet overal in Europa evenveel afstand?

Bron | The Guardian, The Lancet
Beeld | Getty Images

Margriet 24 ligt in de winkel! Met negen pagina’s aan puzzelplezier, zelfmakers voor in de tuin en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant