Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Ook in Nederland wordt onderzoek gestart naar mogelijke kankerverwekkende stof in paracetamol

kankerverwekkende-stof-in-paracetamol.jpg

Eerder publiceerde NRC en Zembla al dat de grootste paracetamolproducent in de wereld een paracetamol op de markt brengt die een kankerverwekkende stof bevat. Ook aan Nederland worden door dit bedrijf grondstoffen voor paracetamol geleverd. En hoewel een onderzoek eerst niet nodig leek, omdat het maar om een hele lage concentratie zou gaan, wordt er nu toch onderzoek gedaan naar de vervuilde paracetamol. 

Niet alleen Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het College ter Beoordeling Geneesmiddelen zijn een onderzoek gestart, ook de Nederlandse beroepsorganisatie van apothekers duikt het lab in.

Onderzoek naar kankerverwekkende stof in paracetamol 

De grootste paracetamol producent van de wereld, het Chinese Anqiu Lu’an Pharmaceutical, kwam eerder in het nieuws omdat hun paracetamol de stof 4-chlooraniline (PCA) bevat. Dit is een kankerverwekkende stof. Omdat in Nederland de concentratie van deze stof ver onder de maximum toegestane hoeveelheid ligt, zou er volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geen sprake zijn van een gevaar voor de veiligheid. En ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd liet eerder weten dat het niet nodig leek om actie te ondernemen. Dit zorgde voor ophef in de Tweede Kamer. Inmiddels is er toch opdracht gegeven aan deze partijen om een onderzoek te starten naar de paracetamol.

Nederlandse apothekers doen zelf onderzoek 

En ook de Nederlandse beroepsorganisatie voor apothekers besloot zelf actie te ondernemen. Ook zij starten een onderzoek in hun eigen laboratorium naar de kankerverwekkende stof in de paracetamol. Zowel in die van de supermarkt, drogist als bij de apotheek zelf. 

Lees ook: Dit zijn de meest voorkomende fouten bij het gebruik van pijnstillers

Verschil in maximum hoeveelheid

Eerder lieten NRC en Zembla in een Duits laboratorium al monsters van de paracetamol van Anqiu Lu’an Pharmaceutical onderzoeken. Hieruit bleken drie partijen vervuild met PCA, de kankerverwekkende stof. Dit bleek wel een kleinere concentratie te zijn dan de maximum hoeveelheid die het Europees geneesmiddelen bureau (EMA) toestaat. Echter is er in de maximum hoeveelheid tussen verschillende autoriteiten ook verschil. Zo is volgens de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) in één pil het risico op kanker al te hoog, terwijl de EMA zes paracetamolpillen met deze stof nog tot een toegestane hoeveelheid beoordeelde. Daarom klinkt in de Tweede kamer nu ook geluid om hier een heldere norm voor vast te stellen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | NRC, NU.nl, RTL Nieuws
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant