Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Aantal kankerdiagnoses afgenomen door angst voor coronavirus bij huisartsbezoek

aantal-kankerdiagnoses-afgenomen-door-angst-voor-coronavirus.jpg

Het aantal kankerdiagnoses is in de afgelopen weken flink afgenomen; er is een daling te zien van meer dan een derde. Dit komt waarschijnlijk door angst voor besmetting door het coronavirus. Volgens huisartsen en oncologen is deze daling in diagnoses een zeer zorgelijke ontwikkeling.

Normaal gesproken wordt er wekelijks bij zo’n 3500 mensen kanker vastgesteld, maar in de laatste weken daalde dat aantal tot onder de tweeduizend.

Coronavirus

De nieuwe cijfers klinken misschien als goed nieuws: minder kanker is natuurlijk een positieve ontwikkeling. Maar helaas is er waarschijnlijk niet minder kanker, maar worden er alleen minder diagnoses gesteld. Thijs Merkx, voorzitter van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en hoofdhals-oncologisch chirurg in het Radboud UMC, denkt dat de daling te wijten is aan de coronacrisis. Daardoor gaan mensen minder snel naar de huisarts, en lopen ze dus langer door met hun klachten. En dat is zorgelijk, zegt hij tegen EenVandaag: “Een kankercel houdt zich niet aan corona en neemt geen rust. Die groeit rustig door. Dus hoe langer je wacht, hoe potentieel groter de kwaadaardigheid wordt.” Een vroege diagnose is dus essentieel voor deze ziekte.

Lees ook: Spoedeisende hulp rustig: ‘Kom ook nu wél als je ernstige klachten hebt’

Minder kankerdiagnoses

Opvallend is dat vooral het aantal diagnoses van huidkanker gedaald is: gemiddeld met 40 procent, en in de laatste twee weken zelfs met de helft. Naast dat mensen zelf minder snel naar de huisarts gaan, worden ze ook minder snel doorgestuurd naar een specialist in het ziekenhuis. De bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker zijn ook in maart stopgezet. Bij borstkanker is – waarschijnlijk mede daardoor – de daling van diagnoses zo’n 28 procent.

Flinke impact

Op de langere termijn kunnen de gevolgen van deze daling in kankerdiagnoses een flinke impact hebben, zegt Merkx. “Als je kijkt naar hoeveel mensen er per jaar aan kanker overlijden zou dit impliciet een impact kunnen hebben op de overlevingscijfers. En dat kan leiden tot meer doden”, zegt de specialist. Daarom blijft het essentieel om bij acute gezondheidsklachten naar de huisarts te gaan, roept ook minister-president Rutte op. Ook het Nederlands Huisartsen Genootschap vraagt patiënten op om de huisarts niet te mijden: er zijn voldoende maatregelen genomen waardoor je gewoon veilig naar de dokter kunt gaan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | EenVandaag
Beeld | iStock

Ook interessant