Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Alles wat je wilt weten over Kamala Harris, de eerste vrouwelijke vicepresident van de VS

wie-is-kamala-harris-eerste-vrouwelijke-vicepresident-van-vs.jpg

Joe Biden mag zich de 46e president van de Verenigde Staten noemen, werd zaterdag bekend. Maar naast die overwinning is er nóg iets te vieren in Amerika: de 56-jarige Kamala Harris zal de allereerste vrouwelijke vicepresident van de Verenigde Staten worden. Maar wie is Kamala Harris nu precies? En wat voor rol krijgt zij?

Wij vertellen je er alles over.

Hoogste politieke functie in de VS

Kamala Harris heeft niet zomaar een functie gekregen: na de president heeft ze namelijk de hoogste politieke functie in de VS. In haar functie als vicepresident zal ze president Biden gaan vervangen bij afwezigheid. Ook zal ze de voorzitter worden van de Senaat en volgt de vicepresident de president op als deze aftreedt, afgezet wordt of overlijdt. Wat het allemaal nog extra bijzonder maakt, is dat ze ook de eerste zwarte vicepresident en de eerste vicepresident met een Aziatische achtergrond is.

Indrukwekkende carrière van Kamala Harris

Kamala Harris deed zelf ook nog een gooi naar het presidentschap, maar besloot uiteindelijk op te geven toen ze niet meer kon concurreren met de andere Democratische kandidaten op dat moment. In maart van dit jaar sprak ze haar steun uit voor Biden en sindsdien heeft ze zich ingezet voor zijn campagne. Harris heeft al een bewonderenswaardige carrière achter de rug: voordat ze senator werd in 2016, was ze namelijk de eerste vrouwelijke officier van justitie in San Francisco. Daarnaast werd ze ook de eerste vrouwelijke procureur-generaal van het Californische openbaar ministerie.

In onderstaande video kun je de reactie van Kamala Harris zien als ze te horen krijgt dat zij en Joe Biden hebben gewonnen:

Bewogen leven van president Joe Biden

Harris zal de rechterhand worden van Joe Biden, een man die minstens zo’n indrukwekkend carrièrepad heeft bewandeld en ook een nogal bewogen leven achter de rug heeft. In 1972 verloor Biden op dertigjarige leeftijd zijn vrouw en dochter van dertien maanden door een tragisch auto-ongeluk. Zijn zoons Beau en Hunter, die toen drie en twee jaar oud waren, moesten in kritieke toestand naar het ziekenhuis. De jongetjes overleefden het ongeluk wonderbaarlijk genoeg, maar helaas kregen ze ook daarna nog met de nodige tegenslagen te maken.

Ene tegenslag na de ander

Zo kreeg zoon Hunter later in zijn leven te maken met zware verslavingen die meerdere schandalen met zich meebrachten en werd bij zoon Beau in 2016 een hersentumor geconstateerd. Hij overleed droevig genoeg op 46-jarige leeftijd aan de hersentumor. Hoewel Joe Biden de ene na de andere tegenslag te verwerken kreeg, heeft hij zich altijd overal doorheen geslagen. Hij is inmiddels al jaren gelukkig getrouwd met zijn huidige vrouw Jill, met wie hij ook een dochter heeft, genaamd Ashley.

Wat zal Biden gaan doen?

De verwachting is dat Biden veel van Trump zijn ‘fouten’ ongedaan zal maken. Zo heeft hij al aangegeven opnieuw het klimaatakkoord van Parijs te willen ondertekenen. Ook is de verwachting dat Amerika onder Biden weer wordt betrokken bij de Wereldhandelsorganisatie en de Wereldgezondheidsorganisatie. Biden heeft ook al de eerste stappen gezet om de verdeeldheid in Amerika tegen te gaan. Zo liet hij tijdens zijn speech vannacht weten hij geraakt is door het vertrouwen dat de Amerikaanse bevolking hem heeft gegeven. “Ik beloof om te verbinden, niet om te verdelen. Ik ben er niet voor de blauwe of rode staten, maar voor de Verenigde Staten.” Biden sprak van een ‘overwinning voor het volk’.

Dat ze in Amerika blij zijn met zijn overwinning, blijkt wel uit het feestgejoel dat te horen was nadat het nieuws naar buiten kwam:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl, Nieuwsblad
Beeld | Getty Images

Ook interessant