Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Kabinet ‘iets positiever’ over doorgaan van versoepelingen 28 april

kabinet-iets-positiever-over-doorgaan-van-versoepelingen-28-april.jpg

Kunnen we nog voor het einde van deze maand tóch op het terras zitten? Het lijkt er wel op, vertellen in Haagse bronnen aan NOS en NU. Waar het kabinet eerder nog somber gestemd was over eventuele versoepelingen, lijkt daar nu toch verandering in te zijn gekomen. Haagse bronnen hebben namelijk laten weten dat het kabinet ‘iets positiever’ is over het zetten van de eerste stap van het beoogde openingsplan op 28 april.

Als het overleg met de burgemeesters in het wekelijkse Veiligheidsberaad goed verloopt, is de kans groot dat die knoop doorgehakt wordt. Mochten de versoepelingen inderdaad doorgaan, dan mogen de terrassen weer beperkt open én verdwijnt de avondklok.

Welke versoepelingen kunnen we verwachten?

En er zijn meer versoepelingen die we kunnen verwachten als de eerste stap van het openingsplan wordt gezet. Zo zal de avondklok dan ook worden afgeschaft, gaat het thuisbezoek naar twee personen per dag én mogen de terrassen weer – beperkt – open. Het zou dan gaan om maximaal twee bezoekers per tafeltje, die afkomstig zijn uit één huishouden. Om 18.00 uur zouden de terrassen moeten sluiten. Hoe het precies zit met de openstelling van niet-essentiële winkels is nog even afwachten.

In vijf stappen uit harde lockdown

Tijdens het overleg in het Catshuis, afgelopen zondag, werd het openingsplan nog eens besproken. Daarin staan zes stappen die de maatschappij de komende maanden in vijf stappen uit de harde lockdown wil halen. Mits de cijfers de goede kant op gaan, uiteraard. Premier Rutte liet vorige week vrijdag nog weten dat hij het somber in zag en dat hij niet verwachtte dat de versoepelingen deze maand nog konden worden ingezet.

Lees ook: Goed nieuws: ziekenhuispersoneel krijgt toch versnelde vaccinatie

Wekelijks situatie bekijken

Het kabinet heeft nu besloten om per week over de situatie en mogelijke afschalingen te zullen beslissen. Hierbij houden ze onder andere rekening met de dagelijkse opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen, omdat zij daar nog steeds voor een enorme druk zorgen. Ook wordt gekeken naar het aantal gevaccineerden en het bredere epidemiologische beeld. De afgelopen week is het gemiddelde aantal besmettingen juist weer gestegen. Het aantal opnamen in de ziekenhuizen lijkt zich te stabiliseren, wat het kabinet positief stemt.

Persconferentie dinsdag

Maandag is nog het Veiligheidsberaad en ook dinsdag zal er nog een crisisoverleg plaatsvinden over de huidige situatie. Dinsdagavond is er weer een persconferentie van demissionair premier Rutte en coronaminister De Jonge. Tijdens deze persconferentie zullen zij de definitieve besluiten bekendmaken en ook toelichten.

Bron | NU, NOS
Beeld | Getty

Ook interessant