Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

‘Kabinet gaat avondklok tot déze datum verlengen’

kabinet-gaat-avondklok-tot-deze-datum-verlengen-margriet.jpg

Hoewel de avondklok eigenlijk zou gelden tot komende woensdag om 04.30 uur, weten bronnen rond het Binnenhof het zeker: de avondklok wordt verlengd tot en met 2 maart. Dit betekent dat nog ruim drie weken lang niemand na 21.00 uur de straat op mag zonder een goede reden.

Volgens de bronnen gaat het demissionaire kabinet deze boodschap aan het einde van de middag naar buiten brengen.

Overleg over verlengen avondklok

Vanochtend in een overleg hebben betrokken ministers een OMT-advies besproken over het verlengen van de avondklok. De avondklok ging in Nederland in op zaterdag 23 januari en zou eigenlijk tot komende woensdag gelden, maar nu is dus al naar buiten gelekt dat de maatregel wordt verlengd. De afgelopen dagen wees steeds meer er op dat de maatregel nog langer zou gelden. Zo liet premier Mark Rutte vrijdag al weten dat hij ‘het ergste vreest’. In een Kamerdebat vorige week lieten de coalitiepartijen CDA en VVD ook al weten dat ze een verlenging zouden steunen als dat nodig is.

Lees ook: 30 leuke dingen om te doen tijdens de avondklok

Alles hangt af van besmettingscijfers

Als de avondklok verlengt wordt tot en met 2 maart, dan betekent dit dat de maatregel gelijk loopt met de andere maatregelen van de huidige lockdown, waarin de horeca gesloten is en niet-essentiële winkels alleen een afhaalloket mogen hebben. Mochten de besmettingscijfers weer dalen, dan zou de avondklok weer eerder kunnen worden ingetrokken, maar daar is tot nu toe nog geen sprake van. Het feit dat de Britse variant van het coronavirus de overhand lijkt te hebben gekregen in Nederland, helpt ook niet echt mee.

Ander nieuws

Vanmiddag zal het kabinet ook nog bekend maken of schaatsmarathons en toertochten op natuurijs worden toegestaan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, Telegraaf
Beeld | ANP

Ook interessant