Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Een kaart sturen aan iemand die het moeilijk heeft? Zó doe je dat

kaartje-sturen.jpg

Een kaart sturen bij belangrijke, leuke gebeurtenissen zoals een nieuw huis, geboorte of verjaardag is heel gewoon. Maar het sturen van een kaart bij negatieve gebeurtenissen, denk aan ziekte of ontslag, kan lastig zijn. Wat voor soort kaart stuur je? Wat zet je op de kaart? En wanneer stuur je de kaart op? Margriet geeft een aantal tips.

Uit onderzoek in opdracht van Hallmark onder 2.112 Nederlanders en Vlamingen blijkt dat het merendeel van hen liever een kaart stuurt bij positieve, dan bij negatieve gebeurtenissen. In het bijzonder bij een burn-out, depressie, liefdesverdriet of ontslag ontvangt maar zo’n twee op de tien mensen een kaart.

Ruim driekwart van de Nederlanders wil wel graag een kaart sturen om te laten weten dat ze aan een vriend of familielid denken, maar meer dan de helft (54%) vindt het lastig om bij moeilijke momenten de juiste boodschap op een kaart te schrijven. Van de ondervraagden hebben de 18- tot 34-jarigen er de meeste moeite mee om hun gevoel onder woorden te brengen. Verder is één op de tien ondervraagden bang dat de ontvanger hun tekst op een kaart ongepast vindt, of er wordt gewoon niet aan gedacht.

Tips

Wanneer je besluit om een kaart te sturen, is het belangrijk de juiste kaart te kiezen. Volg je gevoel en kies een kaart die passend is voor de betreffende persoon en zijn of haar situatie. Is iemand ernstig ziek en weet je (nog) niet of degene kans heeft om beter te worden? Kies dan niet voor een kaart met de tekst ‘Beterschap’ op de voorkant, maar bijvoorbeeld voor een exemplaar met ‘Sterkte’ of ‘Ik denk aan je’ erop. Een neutrale kaart zonder tekst op de voorkant, maar met een afbeelding van bijvoorbeeld bloemen (geen bos rode rozen) erop kan altijd. Kies dan wel voor een afbeelding met felle tinten, want een bloemenafbeelding die is vervaagd kan worden geassocieerd met een rouw- of condoleancekaart.

Wanneer je het lastig vindt om onder woorden te brengen wat je hem of haar wilt wensen, kan een zin als ‘Ik stuur je deze kaart om te laten weten dat ik aan je denk’ al volstaan.

De kaart hoeft niet à la minute de deur uit. Een goede optie is om de persoon in kwestie na een week of – indien van toepassing – een aantal weken een kaartje te sturen en daarmee hem of haar een hart onder de riem te steken. In veel gevallen wordt, zodra het nieuws bekend is, meteen een kaartje gestuurd. De persoon in kwestie zal het waarderen als er ook later nog post voor hem wordt bezorgd.

Wanneer je twijfelt bij de keuze van de kaart, de tekst en het moment van versturen, vraag jezelf dan af: zou ik een dergelijke kaart in zo’n situatie op dat moment willen ontvangen? Vaak weet je dan meteen of je goed zit.

Emoties uiten

Om mensen ‘te inspireren emoties beter te uiten en zo waardevolle relaties te versterken’, heeft Hallmark de ‘Moeilijke Momentenkaarten’ ontwikkeld. De in totaal 36 kaarten bevatten teksten die diverse gevoelens onder woorden brengen, soms serieus, maar ook met lef en zelfs een knipoog. Een deel van de collectie is ontworpen door Claudia Helmons, die kanker heeft gehad en zich niet altijd begrepen voelde door kaarten met alleen ‘beterschap’ of ‘sterkte’: “Voor, tijdens en na mijn behandelingen ontving ik veel kaarten van familie, vrienden en kennissen. Superlief en fijn dat iemand aan me dacht. Maar met ‘beterschap’-kaarten voelde ik mij niet begrepen. Wie zegt dat ik beter word? Het is natuurlijk ook heel moeilijk om het juiste te zeggen tegen iemand die kanker heeft, want niemand anders voelt alle emoties die deze ziekte met zich meebrengt,” aldus Claudia. Bekijk hieronder een aantal van de kaarten.

Foto | Sanoma Media Assets Delivery

Ook leuk om te lezen: 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant