Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Onderzoekers ontdekken waarom sommige jongeren ernstig ziek worden door corona

hierdoor-worden-sommige-jongeren-ernstig-ziek-door-corona.jpg

Uit een nieuw onderzoek van Radboudumc blijkt dat een defect gen er vooral bij jongeren met corona voor kan zorgen dat ze ernstig ziek worden. 

Door deze ontdekking kunnen ernstig zieke coronapatiënten in de toekomst hopelijk beter behandeld worden. 

Jongeren ernstig ziek door corona

Aangezien de meeste jongeren vaak met milde klachten weer van corona herstellen, ontstonden er bij het Maastricht UMC+ vraagtekens toen twee jonge broers met ernstige coronaklachten in het ziekenhuis terecht kwamen. Een van de broers overleed zelfs aan het virus. Hierdoor vroegen onderzoekers zich af of genetische factoren of aangeboren afwijkingen een rol speelden. Bij Radboudumc in Nijmegen werd daarom de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar de genen van deze broers en dan vooral naar de genen die belangrijk zijn voor het afweersysteem. Zo kwam het TLR7-gen in beeld. Bij de broers bleken enkele letters van deze genetische code te ontbreken. Dat houdt in dat het lichaam door dit defect in het gen ziekteverwekkers minder goed kan herkennen en het afweersysteem minder goed wordt geactiveerd. 

Mannen gevoeliger voor defect gen

Naast de twee broers kwamen tijdens het onderzoek nog twee ernstig zieke broers van onder de 35 jaar op de intensive care terecht. Beide herstelden gelukkig van de ziekte, maar ook bij hen bleek er een defect in het TLR7-gen. Hierbij ontbraken geen letters in de genetische code, maar zaten er schrijffouten in. Geneticus Alexander Hoischen van het Radboudumc laat aan NOS weten dat dit hetzelfde effect oplevert. Daarnaast zijn mannen extra gevoelig voor dit soort fouten, omdat zij maar één TLR7-gen hebben. Vrouwen hebben hier twee van. Daardoor kan bij vrouwen het tweede gen de mogelijk defecte variant overnemen. 

Lees ook: Slecht nieuws: weerstand tegen corona verdwijnt na een tijdje weer

Virus heeft vrij spel

Als er sprake is van een defect gen krijgt het immuunsysteem dus geen melding dat het coronavirus in je lichaam zit. Normaal gesproken zou je lichaam afweercellen aanmaken, maar bij een defect TLR7-gen gebeurt dit nauwelijks. Daardoor kan het virus rustig zijn gang gaan. Door deze ontdekking van het Radboudumc moeten ernstig zieke coronapatiënten in de toekomst beter worden behandeld. Bijvoorbeeld door het stofje interferon toe te dienen, al moet naar de effectiviteit van dit middel nog wel onderzoek worden gedaan. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | NOS
Beeld | iStock

Margriet 32 ligt in de winkel! In dit nummer vind je onder andere een uitgebreid interview met powervrouw Bibian Mentel, acht Japanse puzzels, een dossier oud en jong; wat kunnen we van elkaar leren? en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant