Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Je plas ophouden, is dat nou wel of niet goed?

wc.jpg

Je hoort nogal wat tegenstrijdigheden. Van vaak en lang je plas ophouden kan je blaas uitgerekt raken. Maar uitstelgedrag kan juist ook weer een goede blaastraining zijn. Kortom: is je plas ophouden nou wel of niet goed? Dit adviseren urologen. 

Als je ’s avonds net lekker in bed ligt, overdag tijdens een belangrijke vergadering of op weg naar huis in een sprinter waar geen wc te bekennen is. Zul je net zien dat je uitgerekend op dit soort momenten moet plassen. En nodig ook! Ophouden dan maar. Dat kan wel even, toch?

Maximaal één liter urine

Volgens deze video van Constantly Curious op Facebook kan dat inderdaad, al zijn er natuurlijk grenzen. Zo zou je blaas maximaal een liter urine kunnen vasthouden. In zéér zeldzame gevallen, bijvoorbeeld bij mensen die geen aandrang voelen en wiens blaasweefsel daardoor ernstig beschadigd is geraakt, zou de blaas daarna zelfs kunnen knappen. Er is dan een operatie nodig om ‘m te herstellen.

De uroloog: ‘Blaas kan niet knappen’

Gelukkig laten mensen normaal gesproken hun blaas nooit zijn maximale capaciteit bereiken. Vanaf honderdvijftig tot tweehonderd milliliter blaasvulling krijgen we namelijk al aandrang om te plassen. Langer je plas ophouden is misschien ongemakkelijk, maar je blaas kan er echt niet van knappen, aldus uroloog Laetitia de Kort van het UMC Utrecht op gezondheidsnet.nl.

Uitgerekte blaas

Toch kan het volgens de uroloog wel om een ándere reden slecht zijn om je plas op te houden. De blaas bestaat namelijk uit elastisch weefsel. Als dat weefsel maar lang en vaak genoeg onder spanning staat, gaat de rek eruit. De Kort: “Eén keer lang de plas ophouden is niet gevaarlijk. Maar als je dit vaak doet, kan de blaas uitrekken en daardoor zijn knijpkracht verliezen.” Je kunt dan minder goed uit plassen, waardoor er urine in de blaas kan achterblijven en je kans hebt op infecties. Een uitgerekte blaas kan volgens de uroloog zelfs nierschade tot gevolg hebben. Volgens Olaf Vrooman, uroloog in het Arnhemse Rijnstate-ziekenhuis, moet je je plas eigenlijk nooit langer dan vier uur ophouden. Op de site van Women’s Health waarschuwt hij voor de gevolgen.

Overactieve blaas? Plas ophouden juist goed!

Aan de andere kant is het ook niet goed om bij de minste of geringste blaasprikkel naar de wc te gaan. Dan went je blaas aan kleine plasjes en ligt een overactieve of geïrriteerde blaas op de loer, ook wel aandrang-incontinentie genoemd. In dat geval kan het langer ophouden van je plas wél weer goed zijn. Niet zo gek, want behalve een orgaan van elastisch weefsel is de blaas ook een spier. En spieren kun je trainen. Door bewust het plassen uit te stellen, raakt je blaas weer gewend aan een grotere inhoud, zodat je niet om de haverklap naar de wc hoeft. Deze methode staat ook bekend als blaastraining.

Kortom, het is beter om je plas niet lang op te houden, maar ga ook niet te snel naar de wc. Gewoonlijk plassen vrouwen eens in de drie à vier uur. Moet je veel vaker plassen? Dan is er mogelijk meer aan de hand.

Bron | thuisarts.nlDiakonessenhuis, Flair, Metro
Beeld | iStock

Lees ook

Bekijk ook

Last van schimmelnagels? Dokter Rutger weet er het zijne van.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant