Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Wow: Japan begint vandaag weer in het jaar 1

wow-japan-begint-vandaag-weer-in-het-jaar-1.jpg

Ja je leest het goed. In Japan beginnen ze, van dinsdag- op woensdagnacht, weer opnieuw met de jaartelling. En de reden hiervoor is uniek te noemen.

Voor het eerst in 200 jaar treedt er namelijk een Japanse keizer af.

Keizer Akihito maakt plaats

In Japan volgt de jaartelling de aanstelling van de keizer. De huidige keizer Akihito trad in 1989 aan, waardoor het land zich op dit moment in het jaar 31 bevindt. Dit wordt de zogenaamde Heisei periode genoemd. Maar keizer Akihito houdt het voor gezien en dat is op zijn zachtst gezegd bijzonder te noemen.

Normaal gesproken blijft een Japanse keizer regeren tot aan zijn dood. Keizer Akihito heeft – daarentegen – besloten de troon door te geven aan zijn zoon Naruhito. Hierdoor breekt er een nieuwe periode aan, de Reiwa periode, en begint de jaartelling weer bij het jaar 1.

Aftreding wegens gezondheidsproblemen

Tot nu toe was het, in de Japanse wet, helemaal niet toegestaan om af te treden. Alleen gaf Akihito, vanwege gezondheidsproblemen, in 2016 al aan dat hij niet van plan was om tot zijn dood te regeren. Daarop werd de wet aangepast, om de keizer de mogelijkheid te geven om af te treden.

Ceremoniële aangelegenheid

De overdracht van de taken van de keizer zullen op een ceremoniële manier verlopen, waarbij zoon Naruhito een toespraak gaat houden. Dit wordt in besloten kring gedaan, waarna er in oktober een openbare ceremonie, met optocht door Tokio, plaatsvindt. Voor deze openbare ceremonie worden ook staatshoofden van andere landen uitgenodigd.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Metronieuws
Beeld | ANP

Ook interessant