Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Slecht nieuws: jagende reuzenteek nu ook in Nederland gespot

slecht-nieuws-jagende-reuzenteek-nu-ook-in-nederland-gespot.jpg

Er waren al een tijdje zorgen over de mogelijke komst van de reuzenteek naar Nederland, en nu lijkt het erop dat deze zorgen realiteit zijn geworden: het snelle bloedzuigende beestje is namelijk in Drenthe gespot.

Een vrouw heeft de reuzenteek zo goed als zeker aangetroffen in het Drentse dorp Odoorn, en dat is niet bepaald geruststellend nieuws…

Rennend achter slachtoffers aan

Reuzenteken zijn namelijk nóg gevaarlijker dan normale teken. Ze zijn niet alleen stukken groter, maar gaan ook nog eens actief op zoek naar mensen en dieren. Ze kunnen slachtoffers tot negen meter afstand met hun ogen zien en kunnen ze, al rennend, tot wel honderd meter volgen.

Lees ook
Waarom je altijd goed de rest van je lichaam moet checken bij een tekenbeet

Reuzenteek in paard

Caroline Clement uit Borger is ervan overtuigd dat ze het beestje uit één van haar paarden heeft gehaald. Caroline onderwerpt haar paarden dagelijks aan een grote inspectie en ‘zag meteen dat deze teek anders was. Hij heeft lange poten en was vooral heel snel,’ zo vertelt ze aan RTV Drenthe.

Reactie bioloog

RTV Drenthe heeft de foto’s van de teek voorgelegd aan bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University & Research, die zich al jarenlang bezighoudt met teken. Volgens hem lijkt het er sterk op dat het inderdaad om de reuzenteek gaat. Verder onderzoek moet uiteindelijk uitwijzen of de aangetroffen teek inderdaad, voor de volle honderd procent, een reuzenteek is.

Waarnemen van signalen

De reuzenteek heet eigenlijk ‘Hyalomma’ en heeft een voorkeur voor grote dieren. Ze verstoppen zich op de grond en rennen actief naar hun slachtoffers wanneer ze bepaalde signalen, zoals trillingen en lichaamstemperatuur, waarnemen. De beesten kunnen een slachtoffer tien minuten of langer volgen en daarbij maximaal honderd meter afleggen.

Bron | RTV Drenthe
Foto | iStock, Universiteit van Hohenheim

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant