Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vanaf déze leeftijd is jaarlijks je bloeddruk laten meten raadzaam

vanaf-deze-leeftijd-is-jaarlijks-je-bloeddruk-laten-meten-raadzaam.jpg

Hoewel veel hartziektes en beroertes worden veroorzaakt door een hoge bloeddruk, zijn er maar weinig mensen die regelmatig hun bloeddruk laten meten. De Hartstichting roept daarom mensen op om vanaf hun veertigste minimaal één keer per jaar hun bloeddruk te laten weten.

De Hartstichting deelt deze waarschuwing een dag voor Dress Red Day, dé dag waarop aandacht wordt gevraagd bij hart- en vaatziekten bij vrouwen.

“Stille aandoening”

Volgens de Hartstichting is het belangrijk om vanaf je veertigste je bloeddruk regelmatig te laten meten, zélfs als je je gezond voelt. Vooral mannen slaan te weinig acht op hun bloeddruk en dat is niet zonder gevolgen. “Een kwart van de sterfte aan hartziektes en een derde van de sterfte aan beroertes in Nederland wordt veroorzaakt door een hoge bloeddruk. Omdat je van een hoge bloeddruk meestal niets merkt, wordt het ook wel een stille aandoening genoemd” aldus de organisatie.

Veel mannen hebben een hoge bloeddruk

Bijna de helft (44 procent) van de mannen van veertig tot zestig jaar heeft geen interesse in het meten van de bloeddruk.  “En dat terwijl maar liefst een op de drie mannen een hoge bloeddruk heeft. Slechts de helft (56 procent) zegt het afgelopen jaar de bloeddruk te hebben gemeten. Dat percentage moet omhoog”, aldus de Hartstichting.

Tijdig ontdekken

Volgens David Smeekes, arts bij de Hartstichting, is het daarom belangrijk om vanaf je veertigste minimaal één keer per jaar je bloeddruk te meten. “Vanaf je veertigste heb je meer kans op een hoge bloeddruk, zowel mannen als vrouwen. Door jaarlijks te meten ontdek je op tijd of je een hoge bloeddruk hebt. Je kunt dan zelf nog veel doen om deze te verlagen. Denk bijvoorbeeld aan meer bewegen, minder zout eten of gewicht verliezen. Heb je overgewicht en val je af, dan kan de bloeddruk al tot zo’n twintig punten dalen.”

Lees ook: 9 natuurlijke manieren om je bloeddruk te verlagen zónder medicijnen

Vrouwen minder vaak hoge bloeddruk

Bij vrouwen in de leeftijd van veertig tot zestig jaar komt een hoge bloeddruk iets minder vaak voor dan bij mannen. Lichaamsbouw en hormonen spelen hierbij een rol, maar volgens de Hartstichting leven mannen ook een stuk ongezonder; ze zijn minder met hun gezondheid bezig, roken vaker én eten zouter. Ook hebben ze vaker overgewicht dan vrouwen.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Bron | Linda
Beeld | iStock

Ook interessant