Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

In de VS is een run op dít geneesmiddel vanwege corona (en experts maken zich grote zorgen)

hierom-is-in-de-vs-een-run-op-ivermectine-vanwege-corona.jpg

Gezondheidsexperts in de Verenigde Staten maken zich zorgen over mensen die een anti-parasitair middel slikken, omdat ze het zien als wondermiddel tegen het coronavirus. Een arts uit Oklahoma zegt dat ziekenhuizen vol lopen met patiënten die een overdosis van het geneesmiddel hebben geslikt.

Het gaat om Ivermectine, een medicijn dat wordt gebruikt om vee mee te behandelen, maar ook aan mensen voorgeschreven kan worden. Tijdens de pandemie ontstond een stormloop op het middel in de Verenigde Staten, ondanks waarschuwingen van de autoriteiten dat nog niet is aangetoond dat het geschikt is om een coronabesmetting mee te behandelen.

Ziek door Ivermectine

De wachttijden in ziekenhuizen lopen op vanwege de toestroom van mensen die ziek worden omdat ze op eigen initiatief Ivermectine hebben genomen. Na een overdosis krijgen patiënten last van spierpijn, misselijk, maar ook zelfs verlies van zicht.

Arts Matthew Payne vertelde recent aan The Washington Post dat hij in ziekenhuizen regelmatig patiënten ziet die coronavaccins niet vertrouwen en Ivermectine zien als een veiliger alternatief. “Ze zijn dan verrast en geschokt als ze ziek worden en naar het ziekenhuis moeten komen.”

Lees ook:
Dít is volgens onderzoek het beste coronavaccin

Gevaarlijk

Eind vorige maand benadrukte de medicijnwaakhond FDA al dat het gevaarlijk kan zijn om zelf grote hoeveelheden Ivermectine te slikken. ‘Je bent geen paard. Je bent geen koe. Zonder gekkigheid: stop ermee’, schreef de toezichthouder toen op Twitter.

Amerikanen verkrijgen Ivermectine onder meer via internet en speciaalzaken voor veehouders, maar er zijn ook artsen die het medicijn voorschrijven. De medische brancheorganisaties AMA, APhA en ASHP riepen afgelopen week op Ivermectine niet meer te verstrekken aan coronapatiënten, behalve voor onderzoeksdoeleinden.

Lees ook:
Ziekenhuizen worstelen met corona-ontkenners:
‘Zelfs als je ze omkeert op hun buik voor de beademing, blijven ze ontkennen’

Bron | ANP
Beeld | Getty Images

Ook interessant