Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Is dit het wondermiddeltje tegen nachtelijke beenkrampen?

bellen.jpg

In het tv-programma Gezond Verstand werden huis-tuin-en-keukenmiddeltjes getest door een panel van huisartsen. Even geleden werd het wondermiddeltje van Trees (75) tegen nachtelijke beenkrampen getest. En dat kwam verrassend genoeg toch echt goed uit de bus…

Tegen nachtelijke beenkrampen

Beenkrampen kunnen je ’s nachts behoorlijk uit de slaap houden. Om nog maar niet te spreken over de pijn die het veroorzaakt. Trees had er zelf ook vaak last van, maar zweert bij een bepaald huis-tuin-en-keukenmiddeltje. Wat het is? Ze legt ’s nachts een ouderwets stuk zeep tussen de lakens. Sindsdien heeft ze een stuk minder last van die vervelende nachtelijke krampen. Ze stuurde haar tip in naar het Max-programma Gezond Verstand, waarin mensen uit het hele land vertellen over hun huis-tuin-en-keukenremedie tegen bepaalde kwaaltjes. Een panel van drie huisartsen onderzocht vervolgens of de middelen ook echt werkten.

Dit kwam uit het onderzoek

In het geval van Trees zijn er testen gedaan met proefpersonen die ’s nachts worden getergd door pijnlijke beenkramp. Aan hen werd gevraagd om een maand lang met een stuk zeep tussen de lakens te slapen. Gedurende die maand werd door onderzoekers gekeken naar de intensiteit van de krampen en hoe vaak deze terugkwamen. Wat bleek? De frequentie nam af, dus de proefpersonen hadden minder vaak aanvallen. Maar waar dat door komt? De onderzoekers denken aan een placebo-effect. Maar, zo zeggen de huisartsen: “Of het nou een placebo-effect is of niet, het maakt niet zo veel uit. Ook omdat er nog niet echt een alternatief voor is. De werking van het placebo-effect is dat het klachten kan verminderen, omdat je erin gelooft.”

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op
 margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant