Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Wie is de nieuwe president van Amerika eigenlijk?

donald-trump.jpg

Donald Trump is woensdagochtend 9 november (Nederlandse tijd) verkozen tot de nieuwe president van Amerika. De Republikein volgt hiermee Barack Obama op. Wie is Trump eigenlijk? 

We kennen de 70-jarige Trump als vastgoedmagnaat, ondernemer, schrijver en televisiepersoonlijkheid. Donald Trump is getrouwd geweest met Ivana Trump (1977-1992) en Marla Maples (1993-1999). Zijn derde vrouw is Melania Trump, hij trouwde met haar in 2005. Trump heeft vijf kinderen: Donald Jr., Ivanka, Eric, Tiffany en Barron.

‘Grootste banenpresident ooit’

De Republikein wordt de ‘grootste banenpresident die God ooit heeft geschapen’, zo heeft hij eerder beloofd aan zijn kiezers. Trump wil de concurrentievervalsende vrijhandelsverdragen afschaffen en (winst)belastingen verlagen. Amerikaanse bedrijven kunnen zo 25 miljoen extra banen creëren, denkt Trump. De belastingverlagingen die de schatkist 5,9 triljard dollar in tien jaar gaan kosten, zal de inkomens van de 1 procent rijksten doen verdubbelen. De armsten gaan er volgens de conservatieve Tax Foundation, die de plannen doorrekende, 1,9 procent op vooruit, zo meldde de Volkskrant dinsdag.

Onderwijs en veiligheid

Donald Trump wil afrekenen met het ministerie van Onderwijs, berichtte de Volkskrant. Onderwijs moet ‘lokaal’ worden georganiseerd en niet door Washington worden voorgeschreven. De staten moeten extra geld krijgen, want Amerika moet hoger op de internationale ranglijst komen. Ook wil Trump dat er meer ‘burgerschap’ wordt onderwezen. Dat zou volgens hem goed zijn voor de veiligheid van Amerika. Trump is voorstander van wapenbezit en hardhandig politieoptreden. Ook wil hij de jacht op potentiële terroristen openen.

Immigratie

Trump wil een ‘mooie, grote muur’ van zo’n 1600 kilometer bij de grens met Mexico, liet hij eerder weten. De Mexicanen moeten hier echter zelf voor gaan betalen. De bedoeling hiervan is illegalen tegen te houden. Maar niet iedereen, want er komt ook een ‘mooie, grote deur’. Trump wil de elf miljoen illegalen die momenteel in Amerika wonen, deporteren. Tevens gaat Trump strengere eisen stellen aan immigrerende moslims. Zo wil hij een einde maken aan de opname van Syrische vluchtelingen, aldus de Volkskrant dinsdag.

Beschuldigd van aanranding

Trump wordt door meerdere vrouwen beschuldigd van aanranding, meldde NU.nl. Lees hier meer over de beschuldigingen.

De overwinningsspeech van Donald Trump:

bronnen: NU.nl en de Volkskrant

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant