Nieuws

Is het eten van drop gevaarlijk?

drop.jpg

Wij Nederlanders zijn er dol op: drop. Maar is het wel zo gezond? De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FDA waarschuwt dat het eten van te veel drop grote gevolgen voor de gezondheid kan hebben, vooral voor mensen van boven de veertig, zo bericht Editie nl.

Voor (bijna) alles geldt dat te veel niet goed voor je is. Dat gaat ook op voor het eten van drop. Wanneer je een overdosis binnenkrijgt – en dat kan volgens de FDA – heeft dit grote gevolgen voor je gezondheid. In drop zit glycyrrhizinezuur, een zoetstof die uit zoethout wordt gehaald. Hierdoor houd je vocht vast en stijgt je bloeddruk als je er te veel van eet.

Hoge bloeddruk

Als je stopt met het eten van drop verdwijnen deze klachten meestal vanzelf. Maar als je dat niet doet, loop je volgens de FDA kans op flinke gezondheidsrisico’s. “Sommige mensen ervaren een versnelde hartslag, hoge bloeddruk, gezwollen ledematen, loomheid en hartfalen na het eten van veel drop,” laten deskundigen van de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit weten.

Vooral wie ouder is dan veertig wordt gewaarschuwd. Meer dan 60 gram drop per dag (ongeveer twaalf dropjes) over een periode van twee weken kan al tot een opname in het ziekenhuis leiden, stellen de Amerikanen.

‘Overdreven waarschuwing’

“Nou, dan zouden de Nederlandse ziekenhuizen vol moeten liggen,” zegt hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU Jaap Seidell lachend tegen Editie nl. “Ik denk dat het hier gaat om een overdreven waarschuwing omdat Amerikanen drop minder goed kennen. Daar eten ze het amper, hier struikel je over de dropwinkels.”

Toch kleven er volgens Seidell wel degelijk risico’s aan het eten van heel veel drop. “Glycyrrhizinezuur verhoogt de bloeddruk, meer nog dan zout. Als je chronisch veel drop eet, kan dat leiden tot een hoge bloeddruk, en dat is weer de grootste oorzaak van hartinfarcten en hersenbloedingen.”

Maximaal een handje drop per dag

Omdat mensen van boven de veertig meer risico lopen op het ontwikkelen van hartproblemen en een hoge bloeddruk, moeten zij extra opletten. Ook met producten als zoethoutthee en keelpastilles. Voor de jongeren onder ons geldt een maximum van een handje drop per dag, zo raadt Seidell aan. Ben je zwanger? Dan adviseert het Voedingscentrum om maximaal twee tot drie dropjes per dag te eten en niet meer dan één à twee glazen zouthoutthee per dag te drinken.

“Maar we moeten ons vooral niet te veel zorgen maken,” stelt de hoogleraar. “We kunnen straks met Sint-Maarten gewoon een paar dropjes eten, dat doen we immers al decennialang.”

‘Echte dropverslaafde’

De Utrechtse Wil de Jongh (63) ontdekte twaalf jaar geleden de gevolgen van het eten van te veel drop. “Ik had een virus onder de leden en moest overgeven. Ik dacht dat ik gewoon ziek was, maar op een gegeven moment begonnen mijn spieren uit te vallen. Twee dagen later kon ik mijn bed niet meer uitkomen,” zo vertelt ze aan Editie nl.

Wil werd door haar dokter naar de eerste hulp gestuurd. De diagnose luidde: ernstig kaliumtekort als gevolg van een overdosis glycyrrhizinezuur. “Ik heb een week op de intensive care gelegen omdat ze me in de gaten wilden houden en zat aan allerlei infusen. De artsen noemden me een drop abuser, zo erg was het.”

Wil de Jong

Wil de Jong. Foto | Facebook

De Utrechtse omschrijft zichzelf als ‘een echte dropverslaafde’. “Ik at elke dag drop, meer dan tien per keer. Vooral de zwarte: muntdrop, katjes. Maar ook van die grote puntzakken van Jamin: als ik op zaterdag een zak haalde, was hij zondag leeg.”

Inmiddels is het twaalf jaar na haar ziekenhuisopname, maar Wil heeft nog steeds last. “Kaliumtekort is een sluipmoordenaar, ik heb er ook een nierfunctiestoornis aan overgehouden. Het gaat nu goed, maar ik moet medicijnen blijven slikken.” Drop eten doet ze niet meer. “Ik ben nog steeds verslaafd. Als ik ergens drop zie liggen, loopt het water me in de mond,” lacht Wil. “Gelukkig heb ik dan iemand in de buurt die zegt: ‘Nee, wegwezen. Laat liggen die drop.’ Het kost me moeite, maar ik begin er niet meer aan.”

Bronnen | Editie nl, fda.gov en voedingscentrum.nl
Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Geen fan van spinnen? Bekijk onderstaande video en kom spin-vrij het seizoen door.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant