Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Is het écht zo vies om je schoenen aan te houden in huis?

schoenen-in-huis.jpg

In het ene huishouden is het doodnormaal om je schoenen aan te houden, terwijl je in het andere toch vriendelijk wordt verzocht ze uit te doen. Is het écht zo vies om je schoenen aan te houden in huis?

Diverse onderzoekers bogen zich over dit onderwerp en kwamen tot een opvallende conclusie.

Bron van bacteriën

In een onderzoek van een Amerikaanse microbioloog van de Universiteit van Arizona werden op de schoenzolen van proefpersonen gemiddeld 421 duizend bacteriekiemen aangetroffen, waaronder de darmbacterie e. coli (ook wel bekend als de poepbacterie). Een groot deel van de bacteriën werd volgens de onderzoekers via de schoenzolen overgedragen op de vloer in huis. Een andere Amerikaanse onderzoeker waarschuwde in 2017 voor de gevaren van de Clostridium difficile bacterie die onder veel schoenen werd aangetroffen. Een bacterie die onder meer ernstige diarree en darminfecties kan veroorzaken. Je zou dus denken dat al die bacteriën in huis niet heel erg goed zijn voor je gezondheid.

Extreme situaties

De Volkskrant vroeg een Nederlandse expert naar de gevaren van al deze viezigheid die via onze schoenen in onze huiskamers komen. Maar volgens hem vormen de bovengenoemde bacteriën niet direct een bedreiging. ‘Gewone e. coli zijn niet direct ziekmakend,” stelt Hermie Harmsen van het UMC in Groningen. “Van de slechte variant kun je heel erg ziek worden, maar dat hangt af van de hoeveelheid. E. coli-bacteriën op schoenen zullen relatief laag zijn in aantal.” De Clostridium difficile bacterie is volgens hem bovendien op heel veel plekken terug te vinden. Ook wanneer je je schoenen bij de voordeur laat staan. “Over het algemeen kan ons immuunsysteem de bacteriën in onze dagelijkse omgeving prima aan.” Volgens hem is het alleen nodig om de schoenen uit te trekken als er extreme situaties zijn. ‘Denk aan een brand in de omgeving waarbij ongezonde stoffen zoals roet of asbest zijn vrijgekomen en neergedaald.”

Niet alleen onder je schoenen

Bacteriën van buitenaf komen bovendien niet alleen via onze schoenzolen de huiskamer binnen, stelt Paul Scheepers van het Radboudumc. “In huisstof tref je alles aan dat van buiten afkomstig is. Wie in een drukke verkeersomgeving woont, kan bijvoorbeeld ook slijpsel van wegdek, autobanden en remvoeringen mee naar naar binnen brengen. Als dat zich in je huis ophoopt is dat niet erg gezond.” Toch hoeven we ons ook daar volgens de experts niet heel druk over te maken. “Als je maar regelmatig schoonmaakt, blijft het bij minimale blootstelling.”

Bron| Volkskrant, Universiteit van Arizona,
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant