Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Irritant liedje in je hoofd? Zo raak je het kwijt!

happy-young-woman-singing-in-makeup-brush-in-bathroom.jpg

Muzikale oorwurmen worden ze wel genoemd: van die liedjes die maar in je hoofd blijven zitten. Maar liefst negentig procent van de mensen schijnt elke week met zo’n hardnekkig deuntje rond te lopen. De droom van elke muzikant, maar niet altijd prettig voor ons! Gelukkig is er een onverwachte remedie.

Je hoort een liedje, neuriet misschien ongewild mee, en ja hoor: je hebt een muzikale oorwurm te pakken. Twee derde van de mensen schijnt dit niet vervelend te vinden. Maar toch. Zelfs een liedje dat je niet eens leuk vindt, kan de hele dag in je hoofd blijven rondspoken. Hoe kan dat?

Het perfecte oorwurm-recept

Amerikaanse onderzoekers denken nu te weten waarom bepaalde liedjes makkelijker in ons brein blijven hangen dan andere. Zo is het een voorwaarde dat het nummer niet te langzaam is, maar ook zeker niet te snel. Een belangrijke graadmeter is dat je er goed op kunt dansen en sporten. Een ander ingrediënt is herkenbaarheid. Zo kunnen muzikale oorwormen zich makkelijker nestelen in ons brein als ze ons doen denken aan iets van vroeger, bijvoorbeeld een ander bekend liedje. Tot slot liggen alle goede oorwurmen makkelijk in het gehoor, maar hebben ze allemaal een ritmisch extraatje, of beter gezegd: een trucje. Een slim muzikaal sprongetje kan al het verschil maken. Zo scoorde de Koreaan PSY in 2012 een wereldhit met zijn nummer Gangnam style. 

Top 9 van hardnekkige rondzingers

Volgens de NOS zijn dit de negen hardnekkigste nummers ooit. Dat van nummer twee Kylie Minogue heeft wel een heel toepasselijke titel…

1. Lady Gaga – Bad romance
2. Kylie Minogue – Can’t get you out of my head
3. Journey – Don’t stop believin’
4. Gotye – Somebody that I used to know
5. Maroon 5 – Moves like Jagger
6. Katy Perry – California gurls
7. Queen – Bohemian rhapsody
8. Lady Gaga – Alejandro
9. Lady Gaga – Pokerface

Zo raak je dat liedje in je hoofd kwijt

Allemaal leuk en aardig voor die artiesten (gefeliciteerd, Lady Gaga), maar hoe komen we van die muzikale oorwurmen af? Bestaat daar ook een recept voor? Volgens de Amerikanen van het eerder genoemde onderzoek is dit de beste aanpak.

1. Merk je dat je een nummer begint mee te neuriën, luister het dan helemaal af. Zo blijft het minder in je hoofd zitten.
2. Zet een totaal ander nummer op, maar pas op voor een nieuwe oorwurm.
3. Denk ergens anders aan…

De onverwachte remedie: kauwgom kauwen

Vooral die laatste tip opvolgen is makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig heeft de Nederlandse hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder nog een andere mogelijke remedie gevonden. In zijn nieuwe boek Singing in the brain, dat op 19 april bij uitgeverij Athenaeum zal verschijnen, schrijft hij dat kauwgom kauwen kan helpen. Dit schijnt het effect van de oorwurm te kunnen doorbreken, doordat je voor kauwen een ander motorisch hersenprogramma gebruikt dan voor het vasthouden van het liedje.

Waarom de een meer last heeft van muzikale oorwurmen dan de ander, blijft helaas vooralsnog onduidelijk. Maar als je er niet vanaf komt, kun je er maar beter voor zorgen dat je een léúk liedje in je hoofd hebt, toch?

Bron | iStock (beeld)

Ook goed om te weten

Wat helpt tegen een trillend ooglid?
Wat zijn die stinkende witte brokjes uit je keel?
Wat helpt tegen rusteloze benen?

Ook interessant