Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Iris (20): ‘Ik ben een beetje mollig én heb acne. Daar krijg ik nare opmerkingen over’

89.jpg

Bodyshaming is het openlijk bekritiseren van iemands uiterlijk. Vaak via sociale media. Het slachtoffer krijgt negatief commentaar. Met (onbewust) kwetsende opmerkingen kunnen schaamte, een gebrek aan eigenwaarde en/of sombere gevoelens ontstaan.

Op Instagram een foto plaatsen met beenhaar of pukkels vinden meisjes dan ook vaak ‘te gevaarlijk.’

Jezelf vergelijken met anderen

Iris de Vries (20), student grafische vormgeving en gasthoofdredacteur van het jubileumnummer: “Sociale media zijn tegenwoordig onwijs belangrijk; ze hebben heel veel invloed op mijn dagelijks leven. Ik zit elke dag zo’n vier of vijf uur op sociale media, vooral op Instagram. Ik kan wel zeggen dat ik verslaafd ben; zodra ik wakker word check ik mijn account, maar ook in de schoolpauze, als ik ergens moet wachten of net voor ik ga slapen. Ik volg 585 mensen en bijna iedereen post steeds supermooie foto’s van zichzelf in leuke kleren. Je gaat je automatisch met anderen vergelijken en het is echt heel lastig om jezelf niet neer te halen. Ik denk al snel: hé, zo zou ik er ook uit willen zien. Of: dat zou ik ook graag willen hebben. Dat is onrealistisch en ontzettend frustrerend.”

Proberen te voldoen aan het ideaalbeeld

“Het zijn niet alleen de plaatjes van prachtige fotomodellen, waarvan iedereen inmiddels wel weet dat er een heel team achter staat; bijna alle mensen in mijn omgeving willen er zo perfect mogelijk uitzien op sociale media. Ik ook. De druk om aan het ideaalbeeld te voldoen is heel groot. Je moet eigenlijk altijd gezonder eten, meer sporten, dunner worden en mooier zijn. Ik ben een beetje mollig én ik heb last van acne. Nare opmerkingen komen van bekenden en onbekenden. Zo van: ‘Zou je die zak chips wel eten?’ Of: ‘Je pukkel is weer gegroeid.’”

Corrigerend broekje

“Uit schaamte ging ik een corrigerend broekje dragen en een dikke laag foundation gebruiken, maar ik kreeg – ook door de stress – alleen maar meer pukkels. Dus ik bewerk mijn foto’s met de apps van Polarr en VSCO. Ik vind het positief dat televisieprogramma’s aandacht besteden aan curvy modellen. Influencer Isadee Jansen is een mooi voorbeeld en op Instagram volg ik sinds kort Clémentine Dessaux die ook vol in haar kracht staat. Toch blijft het een grote stap om met een middelvinger tegen vervelende reacties in te gaan. Zeker tegen vreemden durf ik niet zomaar te zeggen: ‘Doe even normaal.’”

Fotografie | Iris Planting
Tekst | Nadine Ancher

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2018-46. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Margriet 80 jaar Cover

 

 

 

 

 

 

 

Artikelen ontvangen in je mailbox? Ga naar margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant