Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dít is de invloed van kleur op je gevoel

kleuren.jpg

Voor wetenschappers zijn de psychische effecten van kleuren moeilijk te onderzoeken. Dat komt doordat onze kleurwaarneming subjectief is. Bovendien bestaat een kleur uit honderden tinten.

Hoewel er weinig wetenschappelijk bewijs voor is, zijn alle basisvariaties in ons kleurenpalet over het algemeen wel aan dezelfde gevoelens verbonden. Zo worden kleuren aan de rode kant van het spectrum universeel gezien als warme kleuren, terwijl die in de blauwe reeks eerder als koud worden ervaren. Zachtere tinten geven daarnaast een meer rustgevend gevoel dan harde kleuren. Internationale neuro- en marketingwetenschappers stellen bovendien, dat kleuren van invloed kunnen zijn op het koopgedrag van consumenten.

Therapeutische doeleinden

Hoewel het effect van kleur op onze gemoedstoestand nooit echt wetenschappelijk bewezen is, worden kleuren wel regelmatig ingezet voor therapeutische doeleinden. Bijvoorbeeld in Amerikaanse gevangenissen, waar delinquenten een roze uniform dragen, omdat ze daar rustig van zouden worden. In Engeland is zelfs een hele brug blauw geverfd om te voorkomen dat mensen er zelfmoord plegen. Elke kleur activeert namelijk een ander deel in onze hersenen. Zo activeert de kleur rood een ander gedeelte van de hersenen dan bijvoorbeeld groen. Rood zien we eerder en zorgt daardoor voor alertheid, terwijl groen een gevoel van veiligheid geeft.

Baat het nietdan schaadt het niet. Kun jij mentaal wel wat hulp gebruiken? Bedenk dan waar jij het meest behoefte aan hebt en probeer jezelf wat vaker met een van onderstaande kleuren te omringen:

Rood: daadkracht, wil en uithoudingsvermogen. Geeft gevoel van enthousiasme, intensiteit en vrolijkheid. Maakt actief en gepassioneerd.

Oranje: anti-depressiekleur, doet vermoeidheid en lusteloosheid verdwijnen. Zorgt voor levenslust en plezier.

Geel: activeert hersenen, versterkt zenuwstelsel. Verbetert concentratie en perceptie, evenals motivatie en plezier in werk. Kalmerende werking op de maag.

Groen: evenwicht en harmonie, biedt ontspanning. Helpt stofwisseling en bevordert kwaliteiten als hulpvaardigheid, geduld, verdraagzaamheid en tevredenheid.

Blauw: doet denken aan de lucht en werkt daardoor rustgevend, ontspannend. Zorgt voor kalmte, vooral na inspannende mentale arbeid. Stimuleert positief denken.

Violet: Kleur van genezing van de geest. Staat voor inspiratie en spiritualiteit. Zorgt voor innerlijke kracht en inspiratie, verlicht pijn en bevordert de nachtrust.

Turquoise: Stimuleert onderbewustzijn. Zorgt voor koelte en verfrissing en staat voor heldere communicatie en begrip.

Bron| De Telegraaf, Eostresworld
Beeld| istock

Ook interessant