Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dit is de invloed van de hitte op verschillende organen in ons lichaam

dit-is-de-invloed-van-de-hitte-op-verschillende-organen-in-ons-lichaam.jpg

Wanneer je geen koorts hebt, is je lichaamstemperatuur gemiddeld zo’n 37 graden. Bij die temperatuur functioneren onze organen het beste. Maar als de buitentemperatuur hoog is, wat is dan de invloed van deze hitte op onze organen?

Het menselijk lichaam kan diverse maatregelen treffen om oververhitting te voorkomen en te zorgen dat onze vitale organen niet in gevaar komen. En daarvoor vinden er op verschillende plekken in ons lijf nogal wat veranderingen plaats:

Invloed hitte op organen

Het belangrijkste orgaan in ons lichaam, het hart, moet tijdens hoge temperaturen extra hard werken. Wanneer we veel vocht verliezen, wordt het vloeibare deel van ons bloed minder. Daardoor wordt het totale bloedvolume minder en moet het hart harder pompen om alle onderdelen van het lichaam van bloed te voorzien.

Huid: zweet produceren

Wanneer je lichaamstemperatuur te hoog dreigt te worden, probeert je lichaam het in eerste instantie te koelen door zweet te produceren. Doordat de bloedvaten onder de huid iets wijder worden, gaat de interne hitte makkelijker naar buiten. Wanneer het zweet op onze warme huid terecht komt, verdampt het en koelen we af. Overigens is de verwijding van de bloedvaten ook verantwoordelijk voor de rode blos die ontstaat wanneer je wordt blootgesteld aan hoge temperaturen.

Minder bloed in maagdarmstelsel

Wanneer het heet is, hebben we over het algemeen minder honger. Dit komt onder andere doordat we bij warm weer meer water drinken en dus eerder vol zitten. Daarnaast zorgt verwijding van de bloedvaten voor een logische reden. Dit werkt als volgt: wanneer de bloedvaten in de huid wijder worden, worden ze op andere plekken in ons lijf nauwer. Dat gebeurt omdat anders de bloeddruk in gevaar komt. Hierdoor komt er tijdelijk minder bloed in bepaalde organen. Wanneer er minder bloed in het maagdarmstelsel terechtkomt zorgt dat voor een vermindering van het hongergevoel. Aanhoudende hoge temperaturen kunnen om diezelfde reden voor diarree zorgen.

Minder energie voor hersenen

Warmte maakt loom. Doordat ons lichaam zo druk is om de lichaamstemperatuur op peil te houden, is er minder energie over voor de hersenen. Daarnaast daalt de bloeddruk, waardoor we ons vaak iets suffer voelen. Uit een Finse studie blijkt dat de productiviteit van de meeste mensen met 9 procent afneemt wanneer het boven de 30 graden is.

Enkels dikker

Is het je wel eens opgevallen dat je enkels – na een dag werken – in de zomer dikker zijn dan in de winter? Wanneer je bloedvaten wijder worden, lekt er vocht naar plekken buiten de bloedcellen. Op die manier kan er een vochtophoping in de weefsels ontstaan. Door de zwaartekracht zakt dit vaak naar het laagste punt in je lichaam: je enkels.

Lees ook
Hittegolf? 21 tips die je helpen het hoofd koel te houden

Bron| De Volkskrant
Beeld| iStock

Ook interessant