Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Prijs van dezelfde ingreep kan per ziekenhuis tot wel 1400 euro verschillen

ziekenhuis.jpg

Of je nu een spatader laat behandelen of een spiraaltje laat plaatsen: het kan je in het ene ziekenhuis honderden euro’s kosten, terwijl je in een ander ziekenhuis minder dan de helft kwijt bent. De prijzen van dezelfde ingrepen in ziekenhuizen en medische klinieken blijken enorm uiteen te lopen.

Soms zijn er zelfs verschillen te zien tot maar liefst 1400 euro, zo ontdekten vergelijkingssite Independer en het AD.

Prijzen ziekenhuis in 2019

Beide partijen deden onderzoek naar de prijzen die alle ziekenhuizen in 2019 hebben afgesproken. Voor dit onderzoek vergeleken zij de prijzen, die de grootste verzekeraars voor drie verschillende behandelingen hanteren. En wat blijkt? Er zijn nogal grote verschillen in prijs te zien; van het verwijderen van een talgkliertje tot het plaatsen van een spiraaltje of het behandelen van een spatader.

Welke behandeling en welke verzekering

Zo schrijft het AD over een vrouw die bij de Stichting Noordwest Ziekenhuisgroep een spiraaltje liet plaatsen voor maar liefst 527,60 euro. Een vrouw die verzekerd is bij VGZ betaalt voor hetzelfde spiraaltje bij Bergman Clinics slechts 191,17 euro. Dit betekent dat de eerste vrouw bijna drie keer zoveel kwijt is. Hoe dit kan? Jochum Veerman van Independer heeft er wel een verklaring voor: “Waar je die behandeling laat doen en welke verzekering je hebt, maakt nogal uit voor je portemonnee. Daarnaast kan een huisarts vaak ook een spiraaltje inbrengen, dan kost het plaatsen je zelfs helemaal geen eigen risico.’’

Eigen risico

Verzekerden hebben in Nederland een standaard eigen risico van 385 euro. Als de eerste vrouw het spiraaltje laat plaatsen bij de Noordwest Ziekenhuisgroep is ze het standaard eigen risico in één klap helemaal kwijt, terwijl ze bij Bergman Clinics nog de helft overhoudt. Consumenten kunnen er in ons land voor kiezen om het eigen risico op te krikken tot maximaal 885 euro. Vooral jonge, gezonde mensen doen dit in ruil voor een lagere verzekeringspremie. Veerman: “Bij een standaard eigen risico van 385 euro kun je dus al veel geld besparen. Maar mensen die ervoor hebben gekozen om hun eigen risico te verhogen, worden nog harder geraakt.”

Lees ook: waarom steeds meer mensen door avocado’s in het ziekenhuis belanden

Ook prijsverschil bij zelfde verzekering

Uit het onderzoek blijft zelfs dat voor mensen met dezelfde verzekering, die dezelfde behandeling ondergaan, de prijzen alsnog flink kunnen verschillen. Dit is dan weer afhankelijk van het ziekenhuis waar ze naartoe gaan. Als een verzekerde van CZ bijvoorbeeld naar het Antonius Ziekenhuis in het Friese Sneek stapt om een spatader te laten verwijderen, kost dat 379,68 euro. Een CZ-verzekerde met dezelfde spatader betaalt in het Sint Anna Ziekenhuis in het Brabantse Geldrop 1786,63 euro.

Redenen voor prijsverschil

Dat de prijzen zo uiteen kunnen lopen heeft Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit Maastricht, vier verschillende redenen. Zo maakt het bijvoorbeeld uit hoeveel klanten een zorgverzekeraar heeft in de desbetreffende regio. Prijzen hangen namelijk samen met het aantal potentiële patiënten dat de verzekeraar kan leveren. “Als het marktaandeel groot is, wordt er scherper onderhandeld”, aldus professor Groot.

Concurrentie tussen ziekenhuizen of klinieken

Nog iets wat invloed kan hebben op de prijs, is of er concurrentie is tussen de ziekenhuizen of klinieken. “Als er meer concurrerende ziekenhuizen zijn die deze behandeling aanbieden, is de prijs lager”, zo legt Groot uit. In de Randstad zitten ziekenhuizen soms op een kluitje. Als deze ziekenhuizen dezelfde behandelingen aanbieden, dan kan de prijs lager uitpakken dan bijvoorbeeld in de noordelijke provincies, waar minder ziekenhuizen zijn. Een behandeling in een academisch ziekenhuis zal volgens zorgverzekeraar Menzis ook vaak duurder zijn ‘door hogere kosten van het ziekenhuis die doorwerken in de prijs’.

Prioriteit van behandeling

Een derde oorzaak voor de grote prijsverschillen is volgens Groot de prioriteit die het ziekenhuis of de kliniek stelt bij het uitvoeren van een behandeling. “Als het een speerpunt is van het ziekenhuis is de prijs vaak wat lager.” Volgens Menzis speelt ook het aantal behandelingen dat een ziekenhuis laat doen, mee in de prijsbepaling. “Soms zie je lage prijzen, maar wordt de behandeling niet of nauwelijks gedaan”, aldus woordvoerder Christine Rompa.

Totale budget ziekenhuis

Een vierde reden voor de grote verschillen is dat veel prijzen historisch bepaald zijn en er niet over alle prijzen elk jaar opnieuw onderhandeld wordt. “Soms is een bepaalde prijs zo gegroeid en als beide partijen het niet heel belangrijk vinden, blijft dat zo’’, zegt Groot. “Daar komt bij, dat uiteindelijk voor het ziekenhuis telt hoeveel geld het in totaal krijgt. Wat is het totale budget? En komt een ziekenhuis hiermee uit de kosten? Voor de zorgverzekeraars speelt min of meer hetzelfde: hoeveel geld ze in totaal aan het ziekenhuis kwijt zijn, is belangrijker dan de prijs van een afzonderlijke verrichting.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD
Beeld | iStock

Ook interessant