Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Inbrekers vooral tijdens feestdagen actief: 9 tips om een inbraak te voorkomen

inbraak-inbrekers-feestdage.jpg

Tijdens kerst en Oud & Nieuw is de kans dat er een inbreker op je stoep staat een stuk groter, dan op elke andere dag van het jaar. Het inbraakrisico is op deze dagen namelijk 124 procent hoger! Zo blijkt uit onderzoek van het Inboedelverzekering Informatie Centrum (IIC), dat politiedata van de afgelopen vijf jaar onderzocht, inclusief inbraakcijfers van 2018 tot en met de maand november.

Woon je in omgeving Utrecht? Dan wil je deze tips écht even lezen… Want hoewel de meeste inbraken plaatsvinden in Amsterdam, is de kans dat er wordt ingebroken in Utrecht het grootst. Per inwoner vinden hier namelijk de meeste inbraken plaats en de kans op inbraak ligt hier 160 procent hoger dan het landelijk gemiddelde. Ook in de directe omgeving van Utrecht is er een verhoogd risico op een inbraak. Zeist met 158 procent extra risico en inwoners van de Bilt lopen 125 procent extra risico.

Gelegenheidsinbrekers

Zo’n tachtig procent van alle inbraken wordt gedaan door ‘gelegenheidsinbrekers’: boeven die snel hun slag kunnen slaan. Tijd is hun grootste vijand; hoe langer het duurt om binnen te komen, hoe groter de kans om gesnapt te worden. Als je woning is beveiligd met het Politiekeurmerk, verklein je de kans op een inbraak met maar liefst negentig procent.

Kans op inbraak verkleinen

En deze 9 anti-inbraaktips verkleinen de kans op een gelegenheidsinbraak nog verder:

1. Sluit deuren en ramen en doe ze op slot

Een open deur misschien, maar veel inbraken vinden plaats doordat we achteloos de deur achter ons dichttrekken zonder hem op slot te draaien. Inbrekers kunnen echter razendsnel via de brievenbus je deur openmaken. Ook kunnen ze met een (bank)pasje tussen de deur en het kozijn het slot indrukken en openen (ook wel ‘flipperen’ genoemd). Doe dus altijd de deur op slot en alle ramen dicht als je je woning verlaat, al is het maar voor een boodschapje.

2. Haal de sleutel uit het slot

Deur op slot? Vergeet dan niet de sleutel uit het slot te halen. Laat hem ook niet aan de binnenkant in het slot zitten, voorál niet in de achterdeur. In zestig procent van de gevallen slaan inbrekers toe aan de achterkant van het huis. Inbrekers kunnen een gaatje boren onder het slot van een deur of raam en zo met een ijzerdraad de sleutel omdraaien of de raamsluiting openen. Berg sleutels dus goed op, uit het zicht, ín je woning (of neem ze mee). Verstop ze nooit buiten op een ‘geheime’ plaats, zoals onder de bloembak of de deurmat.

3. Leg dure spullen uit het zicht

Verleid gelegenheidsinbrekers niet met je dure laptop, iPad of andere waardevolle spullen. Als er weinig te halen lijkt, zal een inbreker jouw huis eerder overslaan.

4. Doe de lampen aan

Houd een gelegenheidsinbreker op afstand door de indruk te wekken dat je gewoon thuis bent. Kortom: doe een paar lichten aan, leg een krantje en zet een koffiekopje op tafel waardoor het lijkt alsof je even naar de wc bent. Tijdschakelaars zijn ideaal als je langere tijd van huis bent.

5. Haal de vuilcontainer uit je tuin

Laat geen container, stoelen of andere ‘klimattributen’ in je tuin staan. Inbrekers gebruiken ze om op je balkon of in je raam te klimmen. Vergeet ook niet de schuurdeur op slot te doen, hierin kunnen spullen staan die inbrekers kunnen gebruiken om binnen te komen. Als je je spullen niet binnen kwijt kunt, zet ze dan vast met een ketting (niet onder het balkon of raam natuurlijk).

6. Laat je buren weten dat je weg bent

Vraag de buren om een oogje in het zeil te houden als je weg bent. Helemaal mooi zou zijn als zij de gordijnen een keer open en dicht willen doen, een boek op tafel willen leggen, of wat dan ook waardoor je huis er ‘bewoond’ uitziet.

7. Wees voorzichtig met social media

Inbrekers gebruiken ook Facebook en Twitter. Voorkomen is beter dan genezen en wees voorzichtig met wat je op je social mediakanalen plaatst.

8. Zet je antwoordapparaat uit

Heb je een vaste telefoon mét antwoordapparaat? Schakel deze uit. Als je een naambordje bij de voordeur hebt hangen, kunnen inbrekers gemakkelijk via je achternaam aan je vaste telefoonnummer komen. Wanneer de telefoon niet wordt opgenomen, weten zij genoeg. Je kunt ook je antwoordapparaat doorschakelen naar je mobiel.

9. Start een WhatsApp-groep met je buren

Uit onderzoek blijkt dat het aantal inbraken aanzienlijk afneemt als buurtbewoners elkaar en de politie in een WhatsApp-groep waarschuwen als ze iets verdachts zien.

Zo groot is de inbraakkans in jouw buurt

Wil je weten hoe vaak er in jouw buurt wordt ingebroken? Op Misdaad in Kaart kun je zien hoe vaak en waar er de afgelopen drie maanden in jouw buurt is ingebroken. De kaart toont alle pogingen en inbraken en geeft dagelijks een actueel beeld.

Bron | maakhetzeniettemakkelijk.nl, centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid (ccv), politiekeurmerk.nl, metronieuws.nl
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant