Nieuws

Wist jij dat er in déze etenswaren dode luizen zitten?

plate-with-dutch-pink-cake-with-fondant-icing-cup-of-tea-and-napkin.jpg

Denk de volgende keer maar twee keer na voordat je onbezorgd van een roze koek geniet. Want achter die roze kleur gaat een behoorlijk onsmakelijk verhaal schuil. In de kleurstof zijn namelijk vermalen dode luizen verwerkt.

En nee, dat is geen productiefoutje.

Karmijnzuur als kleurstof

Producten met een roze of rode kleur worden al sinds de oudheid op dezelfde manier gemaakt: met de kleurstof E120. Dat zegt je waarschijnlijk niet zo veel, maar die code verwijst naar het rode pigment karmijnzuur. Deze kleur werd bijna duizend jaar geleden al gebruikt door de Azteken en kwam in de 16ste eeuw ook naar Europa.

Verdedigingsmiddel van de woestijnluis

Dat klinkt allemaal niet zo zorgwekkend, totdat je weet waar karmijnzuur vandaan komt. Dat zuur wordt op een natuurlijk manier aangemaakt door de cochenilleluis, een luis die in de woestijn op cactussen leeft. Omdat de diertjes niet kunnen vliegen, moeten ze zichzelf op een andere manier tegen roofdieren beschermen. Dit doen ze door karmijnzuur aan te maken: de rode kleur stoot hun natuurlijke vijanden af en zorgt ervoor dat ze niet worden opgegeten.

Roze en rode producten

De gedroogde en vermalen luizen worden dus van oudsher gebruikt om de kleurstof voor allerlei roze en rode producten van te maken. Die kleurstof zien we niet alleen terug in eten zoals aardbeienijs, roze koeken of snoepjes, maar bijvoorbeeld ook in make-up, verf, textiel, alcohol en shampoo. Voor het maken van 450 gram karmijnzuur zijn ongeveer 70.000 luizen nodig. Daar is volgens experts helemaal niets schadelijks aan. Dierlijke producten worden als basisbestanddeel in allerlei dingen gebruikt waarmee we dagelijks te maken krijgen. Vind je het toch niet zo’n fris idee? Kijk dan voortaan voordat je iets koopt of de kleurstof E120 bij de ingrediënten staat.

Bron | welingelichtekringen.nl
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant