Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Expert roept op: ga na Koningsdag in light-quarantaine als je op een drukke plek was

expert-roept-op-ga-na-koningsdag-in-light-quarantaine.jpg

Heb jij op Koningsdag iets buiten de lijntjes gekleurd qua coronamaatregelen? Ga dan in een light-quarantaine, roept een epidemioloog op.

“Laat Koningsdag geen kickstart zijn voor nóg een golf covid-19-besmettingen”, begint epidemioloog Alma Tostmann van het Radboudumc haar oproep.

Plaatselijk extreme drukte op Koningsdag

De beelden van overvolle plekken met Koningsdag vierende mensenmassa’s zijn je vast niet ontgaan. Van Amsterdam tot en met Haarlem en Breda: door heel het land werd her en der flink de bloemetjes buitengezet, wat plaatselijk tot extreme drukte leidde. En dat is in tijden van een pandemie en dreigend code zwart risicovol – of het nou binnen of buiten is. Nu vandaag ook nog eens de aangekondigde versoepelingen ingaan, houden experts hun hart vast.

Versoepelingen aankijken

Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans liet zich dinsdag al bezorgd uit over de Koningsdag-drukte in sommige steden en parken. “We zijn er echt nog niet”, zei ze op NPO Radio 1. Of verdere versoepelingen nu een goed idee zijn? Volgens Koopmans moeten de besmettingscijfers goed in de gaten worden gehouden. “En kijk hierna of je wel echt toe bent aan het volgende pakket versoepelingen.”

Light-quarantaine na Koningsdag

Woensdag doet ook epidemioloog Alma Tostmann een dringende oproep, vooral aan de Nederlanders die zich op Koningsdag niet helemaal aan de coronamaatregelen hebben gehouden. Misschien ben je langdurig op zo’n drukke plek geweest, stond je hutjemutje in de rij voor een verse tompouce of hield je door dat oranjebittertje net niet genoeg afstand van je buren. Het is menselijk, maar “dan is het verstandig om de komende week weinig contacten te hebben – soort quarantaine dus”, aldus Tostmann. Eigenlijk een light-versie van een daadwerkelijke thuisquarantaine.

‘Ga verstandig om met de versoepelingen’

Per 28 april, vandaag dus, gaan er ook een aantal versoepelingen van start. Zo mogen terrassen weer open, is de avondklok afgeschaft en is winkelen zonder afspraak mogelijk. “Ga verstandig om met de versoepelingen van vandaag”, drukt Tostmann iedereen op het hart, “en stel je plannen even uit als je klachten hebt – of Koningsdag hebt gevierd.” Ze herhaalt de woorden van viroloog Koopmans: “We zijn er echt nog niet. En ook ik kreeg buikpijn van deze beelden, want de cijfers zijn veel te hoog.”

Verbijsterde ziekenhuismedewerkers

Ook veel ziekenhuismedewerkers uiten hun verbijstering over de beelden van de extreme Koningsdag-drukte.

Bron | NOS, Twitter
Beeld | Getty Images

Ook interessant