Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

In déze 3 situaties mag je vakantieaanvraag worden geweigerd

vakantieaanvraag.jpg

Als je je vakantieaanvraag op tijd én schriftelijk aanvraagt, zal je baas deze in de meeste gevallen gewoon goedkeuren. Doet hij of zij dit niet? Dan is dit niet meteen een reden om te gaan steigeren. Er zijn namelijk drie situaties waarin een werkgever een vakantieaanvraag mag weigeren.

Wacht dus nog even met je beklag doen en check eerst of er geen sprake is van een van deze gevallen.

1. Er zijn gewichtige redenen of er is een zwaarwegend bedrijfsbelang

Klinkt een beetje ingewikkeld, maar komt eigenlijk op het volgende neer: als je vakantie leidt tot een ernstige verstoring van de bedrijfsvoering, dan mag je baas je aanvraag weigeren. De gevolgen van de verstoring van de bedrijfsvoering moet je werkgever dan hebben afgewogen tegen de gevolgen die het niet inwilligen van het verzoek heeft voor jou als werknemer. Als je baas van mening is dat het bedrijfsbelang zwaarder telt, dan moet hij wel toestaan dat je in een andere periode vakantie opneemt.

2. Je hebt niet genoeg vakantiedagen meer voor de duur van je gewenste vakantie

Als werknemer heb je recht op wettelijke vakantiedagen. Dit aantal stel je vast aan de hand van het aantal uren dat je per week werkt. Als je meer vakantiedagen opvraagt dan het aantal waar je wettelijk recht op hebt, dan mag je baas je verzoek weigeren.

3. In de cao of de arbeidsovereenkomst staat dat je in een bepaalde periode vakantie op moet nemen of juist niet weg mag

Sommige bedrijven vinden het niet fijn als hun werknemers in een bepaalde periode op vakantie gaan en leggen dit daarom vast in de arbeidsovereenkomst of de cao. Als je alsnog een vakantie aanvraagt in deze periode, heeft je werkgever het recht om dit te weigeren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD
Foto | iStock

Ook interessant