Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Gladde wegen? De 5 belangrijkste tips als je dan gaat autorijden

gladde-wegen-ijzel-margriet.jpg

Het is herfst en bijna winter, dus we moeten regelmatig de ijskrabbers tevoorschijn halen. Maar vorst betekent niet alleen bevroren autoruiten, het zorgt ook voor gevaarlijk gladde wegen.

Met deze tips ga jij ook met ijzel veilig op pad:

1. Kijk ver vooruit

Als je ver voor je uit kijkt, in plaats van net voor de auto, dan stuur je makkelijker in de goede lijn. Bovendien zie je eventuele obstakels en tegenliggers dan op tijd aankomen, waardoor je minder snel verrast wordt en op tijd kunt reageren.

2. Trek rustig op

Als je te hard optrekt vanuit stilstand, kun je slippen en wegglijden. Voor je het weet, beland je heel ergens anders, of kom je vast te zitten. Trek daarom rustig op: geef weinig gas en laat de koppeling rustig opkomen. Heb je hier moeite mee? Probeer het dan in de tweede versnelling – hierbij moet je extra controle uitoefenen.

Lees ook: Glad op de weg? Zó voorkom je een valpartij op de fiets

3. Houd extra afstand

Normaal is het al verstandig om een paar meter afstand tussen jou en de auto voor je te houden, maar met gladde wegen is dit nog belangrijker. Hoe gladder de weg, hoe langer je remweg is. Als je voorganger een noodstop maakt, dan heb je die extra ruimte nodig om goed te kunnen remmen (en degene achter je ook).

4. Schat in of je wel of niet moet remmen

Op gladde wegen werkt remmen juist averechts en kun je hierdoor slippen. Het is in dat geval beter om op tijd het gas los te laten om vaart te minderen, zoals voor bochten. Geef vervolgens pas weer gas als je uit de bocht bent. Schiet je toch te ver door? Gooi dan niet ineens je stuur om: hierdoor kan de auto loskomen en gaan draaien. Stuur voorzichtig mee en glijd langs de vangrail tot je weer grip hebt. Het kan soms ook voorkomen dat je wel een noodstop moet maken. Duw dan in één keer hard de rem en de koppeling in, om zo het ABS (antiblokkeersysteem) te activeren. Dit zorgt ervoor dat je wielen blijven draaien, waardoor je wel kunt blijven bijsturen.

5. En vooral: blijf alert

Zelfs als je winterbanden hebt, is het nog steeds belangrijk dat je alert blijft. De banden zorgen misschien wel voor een kortere remweg dan zomerbanden hebben, maar de snelheid waarop je rijdt en de gladheid van de weg, hebben ook nog invloed op de remweg. Zo lang je bij gladde wegen voorzichtig rijdt en alert blijft, moet het goed komen.

Bron | ANWB
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant