Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Tijdelijk huurhuis? Let dan extra goed op je huurcontract

huurcontract.jpg

Het vinden van een fijne woning kan een lastige klus zijn. Al helemaal wanneer je in en rondom de Randstad zoekt, rijzen de huurprijzen de pan uit. Soms is een tijdelijk huurhuis een ideale tussenoptie. Heb je een tijdelijk huurcontract? Lees de kleine lettertjes dan nog maar eens goed na, want je kan zomaar te maken hebben met een ongeldig opzegtermijn.

Veel verhuurders blijken namelijk gebruik te maken van te lange opzegtermijnen bij dergelijke tijdelijke woningen.

Tijdelijk huurcontract

Sinds 2016 is het mogelijk om woningen voor een korte periode te verhuren. Onder een korte periode wordt maximaal 24 maanden verstaan. Dit is ideaal als de verhuurder bijvoorbeeld tijdelijk naar het buitenland gaat, of een huurder voor een korte periode iets zoekt. Ook als tussenoplossing wordt er vaak gebruik gemaakt van tijdelijke woningen.

Onwettige opzegtermijn

De opzegtermijnen van woningen voor bepaalde tijd blijken echter vaak niet te kloppen. Soms wordt er een termijn van wel zes maanden gehanteerd. Dit blijkt uit een inventarisatie de Volkskrant onder ruim driehonderd huurders van tijdelijke woningen. Het dagblad liet enkele tijdelijke huurcontracten aan deskundigen zien. Deze stelden allen dat zo’n lange opzegtermijn niet rechtsgeldig is, en opzeggen gewoon na een maand moet kunnen.

Lees ook:
Alleenstaande Nathalie (40) vraagt honderdduizenden mensen om 1 euro voor een koophuis: ‘Ik zit muurvast’

Krappe woningmarkt

“Om extra verwarring te zaaien, gebruiken ze termen door elkaar zodat het onduidelijk is of het om een tijdelijk of minimaal contract gaat”, citeert de Volkskrant in het onderzoek. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat vele tijdelijke huurders wel wéten dat het huurcontract niet klopt, maar dat ze toch een handtekening zetten wegens de krappe woningmarkt. De keuze tussen geen woning of een lange opzegtermijn is in dat geval voor deze personen vaak snel gemaakt. Met extra kosten of maanden dubbele huur als gevolg.

Bron | Nu.nl
Beeld | Getty

Ook interessant