Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hunker jij wel eens naar een specifiek soort eten? Je lichaam vertelt je iets!

sandwich-eten.jpg

De een heeft zin in een reep chocolade, de ander pakt liever een zak chips. Waarom hunkeren we soms naar een specifiek soort eten?

Dat je soms ineens zin hebt in een bepaalde snack is heel normaal. Het kan zijn dat je de smaak gewoon heerlijk vindt, maar het kan ook een signaal zijn van je lichaam. Purewow sprak met Maria Marlowe, een health-coach. Ze vertelt ons waarom je soms zin hebt in bepaald voedsel en wat dit kan betekenen.

Trek in pasta of brood?

Volgens Maria Marlowe is het eten waar je ‘verslaafd’ aan bent meestal voedsel dat je geregeld eet. Als je vaak koolhydraten eet, is de kans groot dat je zin hebt in een bord pasta als avondeten. Als je een slechte dag hebt gehad, kies je sneller voor vertrouwd eten, omdat dit je kan kalmeren. Welk eten vertrouwd voelt, is voor iedereen anders.
Trek hebben in koolhydraten kan ook betekenen dat je een tekort hebt aan tryptofaan. Dit is een aminozuur dat je lichaam nodig heeft voor eiwitsynthese en om serotonine te maken. Serotonine heeft op zijn beurt weer invloed op je geheugen, je stemming, je emotie, je zelfvertrouwen, seksuele activiteit, slaap en eetlust. Ervaar je slaap-, angst- of stemmingsproblemen? Dan kan het helpen meer voeding te eten waar tryptofaan in zit; bijvoorbeeld pasta, brood, melk, eieren, kaas, chocolade, bananen en kikkererwten.

Zin in iets zouts?

Misschien heb je gewoon dorst, zegt Marlowe. Als je lichaam uitgedroogd is, bijvoorbeeld door ziekte, kan het helpen om extra water te drinken en zout te eten. Zout is belangrijk voor je lichaam omdat het de vochtbalans regelt; het zorgt ervoor dat vocht wordt vastgehouden. Als je trek krijgt in iets zouts kan dit een teken zijn dat je lichaam meer vocht nodig heeft. Probeer sowieso wat water te drinken als je merkt dat je zin krijgt in zoutjes.
Je lichaam heeft ook zout nodig om signalen van je hersenen via zenuwen door te geven en voor het kunnen samentrekken van spieren. De meeste mensen zullen niet snel een tekort aan zout krijgen, in veel voedsel dat we eten zit al genoeg. We krijgen elke dag eerder te veel zout binnen dan te weinig.

Verlang je naar kaas?

Een plak op je boterham of gesmolten op een pizza: wat is kaas toch lekker. En het bevat caseïne, wat een kalmerend effect heeft op het lichaam. Als je ontzettend veel zin hebt in kaas, kan dit ook betekenen dat je lichaam meer calcium nodig heeft. Calcium is nodig voor sterke botten en tanden, de werking van zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van stoffen in onze cellen. Een tekort aan vet in je dieet kan er ook voor zorgen dat je zin krijgt in kaas, aldus Marlowe.

welke-kaassoort-is-het-gezo

Alleen oog voor die reep chocolade?

Je neemt een blokje chocolade en voor je het weet is de hele reep op. Wat erg, denk je. Maar zo erg is het niet. Misschien had jouw lichaam  behoefte aan meer magnesium, en dat zit in chocolade. Magnesium is belangrijk voor veel dingen in je lichaam; de aanmaak van hormonen, opbouw van spieren en botten, het ondersteunt de energiestofwisseling en wordt in verband gebracht met de geestelijke gezondheid.
Als je niet zo gezond eet, kun je te weinig magnesium binnen krijgen. Ook vrouwen die in de tweede helft van de menstruatiecyclus zitten kunnen zin krijgen in chocolade, een logische behoefte voordat je ongesteld wordt. Ook noten, bladgroenten, bruine rijst en volkorenbrood bevatten relatief veel magnesium.

Een lekkere steak misschien?

Wil je niets liever dan een lekker stuk vlees eten? Misschien probeert je lichaam je dan te vertellen dat je meer zink nodig hebt. Ook als je je slap en energieloos voelt, heb je misschien een tekort aan zink. Daarnaast is zink belangrijk voor een gezonde huid, nagels en haren. Als je meer zink binnenkrijgt, zul je merken dat je meer energie hebt en je fitter voelt.
Eet je geen vlees? Geen probleem. Linzen, spinazie, kaas en graanproducten bevatten ook aardig wat zink.

Bron: voedingscentrum.nl, gezondheidsnet.nl/magnesiumgezondheidsnet.nl/zoutproud2bme.nlpurewow.com

En soms heb je ’s ochtends zin in ijs! Probeer dan dit:

Lees ook:

BewarenBewaren

Ook interessant