Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hummus gezond? Daar blijken grote verschillen in te zitten

hummus-gezond-daar-blijken-grote-verschillen-in-te-zitten.jpg

Hummus is heerlijk om te dippen, smeren of als een saladedressing te gebruiken. En heel gezond, toch? Nou, dat blijkt tegen te vallen, vooral als je gaat voor de varianten uit de supermarkt. Als het gaat om gezondheid, blijken er grote verschillen tussen soorten hummus.

Dat zegt de Consumentenbond, die de samenstelling van 78 soorten hummus uit de supermarkt analyseerde.

Hummus

Traditioneel gezien wordt hummus gemaakt van kikkererwten; zo’n 70 procent van het goedje bestaat uit die peulvruchten. Deze worden gecombineerd met een sesampasta (ook wel tahini genoemd), knoflook en olijfolie. Dit wordt samen gemalen tot een gladde pasta, wat wij kennen als hummus.

Maar als het gaat om de hummus uit de supermarkt zit dat volgens de Consumentenbond heel anders. “Supermarkthummus bevat veel minder kikkererwten en tahin. Ook zit er in deze hummus vaak veel olie en zout”, zegen zij. Wel is er een positief punt: het zoutgehalte in de pasta is in de afgelopen vijf jaar met ruim 20 procent afgenomen.  

Lees ook:
Hummus is heel populair, maar is het ook gezond?

Grote verschillen in gezondheid hummus

Hoewel de traditionele hummus vol zit met goede eiwitten, vezels en mineralen, zijn de verschillen tussen de bakjes uit de supermarkt heel groot. Om dat te meten, hebben ze gebruikgemaakt van de zogenoemde Nutri-score. Dat is een voedselkeuzelogo dat met verkeerslichtkleuren (groen tot rood) en letters (A tot E) een oordeel geeft over de voedingswaarde van een product. Volgens de bond krijgt 37 procent van de hummus de Nutri-Score A, en de rest Nutri-Score B (42 procent) of C (21 procent).

Wat is de beste keuze?

Nu je weet dat er veel verschillen zijn tussen soorten hummus, vraag je je vast af wat de beste optie is. Over het algemeen hebben de varianten met groente de meest gezonde samenstelling. Die scoren het vaakst een A, zegt de Consumentenbond. Daarna volgen de pikante varianten, en dan de naturelsoorten en die met kruiden.

“Hummussoorten met fruit scoren het laagst, vooral C’s en nooit een A”, zeggen ze. Ook opvallend: vooral A-merken hummus hebben vaak een ongezondere samenstelling, goedkopere varianten zijn vaak beter.

Bron | Consumentenbond
Beeld | Getty Images

Margriet 25 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: hoe ouder, hoe hipper, Karin dacht dat ze dement werd, zo houdt je – juist nu – je relatie goed, alles over je DNA en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant