Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Huishoudtips: pronkstukken in de tuin

bankje-aan-het-water-jpg.jpg

Nu de temperatuur buiten erg aangenaam is, gaan mensen daar ook heerlijk van genieten in eigen tuin. Maar hoe houdt u uw nieuwe tuinset nu mooi? En als u wordt verrast door een zomerse regenbui, hoe behandeld u uw tuinkussen? Margriet.nl helpt u een handje.

Bankje-aan-het-water.jpgTip 1: tropisch hout schoonmaken
Met tropisch houten meubelen waant u zich al gauw in een tropische sfeer. Maar hoe kunt u deze het beste schoonmaken? Donkere houtsoort, zoals teak en palissander, kunt u beter niet met organische oplosmiddelen schoonmaken. Het hout kan daardoor vlekkerig worden. Gelukkig kunt u deze vlekken verwijderen met een lichtvochtige doek met een sopje. Hierna moet u het hout wel direct droogwrijven.

Tip 2: rieten meubelen
Rotan meubelen en ook meubelen van bamboe, riet, manou en pitriet, kunt u heel gemakkelijk schoonmaken met stofzuiger met het borstelmondstuk. Vervolgens kunt u het oppervlak met een niet te heet sopje van allesreiniger of handafwasmiddel en een zachte borstel schoonmaken. Daarna kunt u het na spoelen met schoon water en lekker in de zon laten drogen. Deze meubelen kunnen wel snel uitdrogen en broos worden, waardoor de kans op afbreken groot is. Met een plantenspuit kunt u deze meubelen af en toe wat vocht toedienen. Aan dat water kunt u ook een kleine hoeveelheid, ongeveer 25 gram, keukenzout toevoegen. Dit houdt het vocht goed vast, maar let wel op dat u dit mengsel niet op metalen onderdelen spuit. Dan zou het kunnen gaan roesten.

Tip 3: schone en zachte tuinkussens
Voordat u een kussen gaat wassen, lees dan eerst de reinigingsinstructies op het etiket. Sommige kussens hebben een speciale behandeling nodig. U kunt ook, net als bij een hoofdkussen, een extra kussensloop eronder doen. Op die manier dringen vet van bijvoorbeeld zonnebrandcrème niet snel door naar het kussen zelf. Indien u het kussen in de wasmachine wast, kan het flink zwaar worden en de machine uit balans brengen. Het is daarom verstandig om badlakens mee te wassen. Daarna kunt u het beter kort laten centrifugeren, zodat de vulling niet klontert.
Vaak kunt u het kussen ook met de hand wassen met een fijn wasmiddel en veelvuldig uitspoelen. Vervolgens even laten uitdruipen en kort centrifugeren. Tijdens het drogen van het kussen kunt u het opkloppen. Hiermee voorkomt u het klonteren van de vulling.

Bron: Consumentenbond

Ook interessant