Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Huishoudtips: Fruitvliegjes

fruitvlieg1-jpg.jpg

Waar ze vandaan komen is voor velen een raadsel en hoe we ze weg krijgen is nog een groter raadsel. Hardnekkige monsters zijn het in ieder geval wel.

fruitvliegDe officiële naam van de meest voorkomende fruitvlieg is drosophila menalogaster. Vaak wordt er gedacht dat vliegeneitjes op het fruit zitten. Dit is niet zo. Fruitvliegen komen van buiten naar binnen toe, zodra ze iets ‘lekkers’ ruiken. Ze zijn dol op de geur van alcohol en azijn en komen af op rottende en gistende producten, zoals overrijp fruit. Hier legt het wijfje dan zo’n 300 tot 900 eitjes in om ervoor te zorgen dat de larven genoeg voedsel hebben, deze eitjes komen na een dag uit. Zo kan 1 overrijpe banaan een ware fruitvliegenplaag veroorzaken.
Lees hieronder de tips om fruitvliegen te voorkomen en te bestrijden.

Tip 1: Voorkom fruitvliegjes
Als u fruitvliegjes wilt voorkomen kunt u uw fruit het beste grondig wassen onder stromend water voordat u ze op de fruitschaal legt. Laat het fruit niet langer dan twee dagen rijpen. Bewaar groente en fruit anders in een afgesloten bak of in de koelkast. Spoel bier en wijnflessen goed om voordat u het ergens neer zet. Zorg er ook voor dat de vuilnisbak op tijd verschoond wordt en sluit deze altijd goed af. Als laatste is het belangrijk de afwas meteen schoon en droog op te bergen.

Tip 2: Azijn doet wonderen
Zet een bakje met 1 dl witte wijnazijn en een druppel vloeibare zeep op de plaats waar u het meest last hebt van de fruitvliegjes. Ze zullen er snel in verdrinken. Ook kunt u wat azijn in het putje van uw wasbak en in het afvoerputje gieten. Daarin staat altijd water wat een ideale voedingsbron voor de fruitvliegjes is.

Tip 3: Sinaasappel met kruidnagel
Om fruitvliegjes uit de keuken te houden of van het terras kunt u een sinaasappel doorsnijden en kruidnagel erin steken. Na een dag de andere helft neerleggen en weer hetzelfde doen.

Tip 4: Frisse lucht
Zorg ervoor dat uw huis goed doorlucht wordt. Frisse lucht doet wonderen. Als de zon via uw keukenraam naar binnen komt is het belangrijk genoeg frisse lucht binnen te laten. Al last van fruitvliegjes? Zorg ervoor dat de keuken goed schoon blijft en u regelmatig stofzuigt. Zo kunt u larven en eitjes verwijderen.

Bron: huishoudplaza.nl,  huis-en-tuin.infonu.nl

Ook interessant