Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Huishoudboekje uit 1969 zorgt voor discussie: zijn boodschappen écht duurder geworden?

boodschappen-duurder-margriet.jpg

‘Vroeger was alles beter/leuker/goedkoper’. Herkenbaar sentiment? Nou, vooral dat ‘goedkoper’ zou niet helemaal kloppen als het op boodschappen aankomt. 

Dat blijkt volgens de berekeningen – op basis van een huishoudboekje uit 1969 – van oud-journalist Andreas Schelfhout. Sterker nog: hij verklaart tegenover het AD dat de boodschappen veel goedkoper zijn geworden. Maar op die conclusie is veel kritiek…

Van 6 naar 9 procent

Dat we meer voor onze boodschappen gaan betalen ten opzichte van vorig jaar, is zeker: de belasting op de producten is verhoogd van zes naar negen procent. Maar of we dan ook meer voor levensmiddelen moeten betalen dan vroegâh? Om een goed beeld van het prijsverschil te krijgen, moet je volgens de journalist meer doen dan alleen het aantal guldens om te rekenen naar euro’s. Er moet ook rekening gehouden worden met de gemiddelde prijsstijging én de gemiddelde loonstijging van de afgelopen vijftig jaar.

Dubbel zoveel verdienen dan boodschappen kosten

Op basis daarvan, is zijn conclusie dat we in verhouding minder van ons inkomen aan boodschappen uitgeven dan vijftig jaar geleden. Anno 2018 is ons gemiddelde bruto jaarloon rond de 37.000, zo luidt zijn research. Bijna 600 procent meer dan in 1969. En dat terwijl de gemiddelde prijs van producten sinds 1969 380 procent is gestegen. In zijn theorie is de prijs van boodschappen dus juist relatief laag gebleven.

Appels met peren vergelijken

“Nou, als ik in mijn huishoudboekje kijk, is het leven 115 procent duurder geworden”, reageert iemand op die conclusie. “Appels met peren-vergelijking”, bekritiseert een ander. Om een totaalbeeld van de prijs voor boodschappen te krijgen, is het volgens critici heel belangrijk om een totaler plaatje te schetsen. Want tja, misschien zijn de prijzen van boodschappen relatief laag gebleven, maar daar tegenover staat dat de koop- en huurprijzen van woningen juist zijn gestegen. En dan zijn die spullen in de supermarkt relatief niet zo ‘goedkoop’ meer.

Besparen

Enfin, een conclusie die misschien hoopvol stemt, maar waar niet iedereen zich dus in kan vinden. Dat we per januari drie procent meer voor onze boodschappen betalen ten opzichte van vorig jaar, is in ieder geval een feit. Lees hier hoe je tientallen euro’s kunt besparen op je boodschappen.

Bron | AD, CBS
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant