Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Wat moet je doen als je denkt dat je huisdier het coronavirus heeft?

wat-moet-je-doen-als-je-denkt-dat-je-huisdier-het-coronavirus-heeft.jpg

In Nederland zijn er inmiddels al een paar huisdieren die het coronavirus hebben opgelopen. Hoewel de kans héél klein is dat jouw huisdier besmet raakt met het coronavirus, is het natuurlijk wel fijn om te weten wat je in zo’n situatie moeten doen.

Daarom hier een paar handige tips van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Belangrijkste punten

Zijn er mensen in jouw huishouden die klachten hebben, passend bij het coronavirus? En je huisdier wordt ook ziek? Dan bestaat er volgens het RIVM een kleine kans dat het om het coronavirus gaat bij je huisdier. In dit geval is het belangrijk dat alle huisgenoten intensief contact (zoals knuffelen en likken) met het zieke dier vermijden. Als het mogelijk is, is het verstandig om een niet-zieke huisgenoot voor het dier te laten zorgen. Hou ook rekening met de volgende dingen:

  • Een goede hygiëne is nu extra belangrijk (dus was en ontsmet je handen regelmatig en maak goed schoon in huis).
  • Laat je huisdier niet buiten loslopen. Houd je kat dus binnen en laat je hond alleen aangelijnd uit. Als je zelf corona-achtige klachten hebt, is het sowieso de bedoeling dat je niet naar buiten gaat. In dit geval zal je dus iemand moeten regelen die je huisdier voor je wil uitlaten.
  • Zorg ervoor dat je huisdier niet naar een plek gaat waar veel dieren bij elkaar zijn, zoals een pension of hondenuitlaatservice.
  • Heeft je huisdier ernstige benauwdheids- en of/ diarreeklachten? Neem dan telefonisch contact op met de dierenarts. Hij of zij zal dan beoordelen of de klachten van het huisdier passen bij het coronavirus.

Lees ook: waarom je goed moet nadenken als je nu een huisdier neemt

Kans op besmetten van anderen

Als je een kat hebt die besmet is, maar geen ziekteverschijnselen vertoont, dan is hij niet besmettelijk. De kans dat een zieke kat het coronavirus kan overbrengen op een mens is namelijk heel klein. Een hond kan waarschijnlijk niet het virus overbrengen aan een andere hond. Er zijn ook geen aanwijzingen dat een hond het coronavirus kan overdragen aan een mens. Bij één hond in Nederland zijn tot nu toe antistoffen tegen het nieuwe coronavirus aangetroffen, wat betekent dat het dier besmet is geweest met het coronavirus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RIVM
Beeld | iStock

Ook interessant