Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Huisartsen uiten kritiek op aangepaste vaccinatiestrategie

huisartsen-uiten-kritiek-op-aangepaste-vaccinatiestrategie.jpg

Niet iedereen is even blij  met de nieuwste vaccinatiestrategie die gister bekend werd gemaakt. Het kabinet liet namelijk weten dat zorgpersoneel in de acute zorg als eerste aan de beurt zal zijn, maar de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is het hier niet helemaal mee eens: zij vinden dat huisartsen ook met voorrang gevaccineerd moeten worden tegen corona.

De vereniging is momenteel ‘in intensief overleg’ met het ministerie van Volksgezondheid.

Kritiek op minister de Jonge

De vaccinatiestrategie van Nederland is nu al meerdere keren aangepast, iets wat minister Hugo de Jonge niet bepaald in dank wordt afgenomen. De Jonge liet echter gister aan de NOS weten dat het beleid niet zozeer is veranderd, maar dat het gewoon gaat over een ‘zijstap op de hoofdroute’. In de essentie wijzigt er volgens hem niks aan het vaccinatiebeleid: de meest kwetsbaren worden nog steeds als eerste gevaccineerd, samen met de mensen die voor hen zorgen.

Lees ook: Waarom begint Nederland zo veel later met met vaccineren tegen corona?

“Huisartsen zijn ook belangrijk”

“De medewerkers in de acute zorg staan enorm onder druk. Die signalen krijgen we al een tijdje. Met veel uitval is het lastig overeind te houden en dan ben je nog verder van huis.” Medewerkers in de acute zorg zijn bijvoorbeeld artsen en verpleegkundigen op de ic, spoedeisende hulp, de speciaal opgetuigde covidafdelingen en medewerkers op de ambulance. Opvallend genoeg staan huisartsen niet in dit lijstje, terwijl zij volgens de LHV wél degelijk een belangrijke rol spelen in de spoedzorg. Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, riep vorige week in Nieuwsuur  ook al op om ook huisartsen zo spoedig mogelijk te vaccineren.

Waarschijnlijk niet eerder

Mochten de huisartsen ook voorrang krijgen, dan is het nog niet duidelijk wanneer zij de vaccinatie mogen halen. De voorbereiding van de snellere invoering vergt tijd en vaccineren zal niet voor 8 januari gebeuren, zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, zaterdag nog over het versnel vaccineren van zorgpersoneel.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | WNL, NOS
Beeld | Getty

Ook interessant