Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

‘Huisartsen zien hartaandoeniningen onterecht aan voor coronavirus’

huisartsen-zien-hartaandoeniningen-onterecht-aan-voor-coronavirus.jpg

Mensen met hartaandoeningen worden soms onterecht in quarantaine gezet omdat huisartsen denken dat ze mogelijk het coronavirus hebben. Door een te late behandeling van bijvoorbeeld hartfalen of een hartinfarct, ontstaan levensgevaarlijke situaties.

Dit blijkt uit interviews van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws, die met deskundigen en patiënten sprak.

Vergelijkbare symptomen

De symptomen van een hartinfarct lijken soms op klachten die bij het virus passen. Denk bijvoorbeeld aan benauwdheid, pijn op de borst en extreme vermoeidheid. Dat kan weleens voor verwarring zorgen bij huisartsen, die daardoor de hartaandoeningen aanzien voor het coronavirus. Vooral bij telefonisch contact kan het voor huisartsen soms moeilijk zijn om het verschil te zien. Dat is zorgelijk, want in plaats van naar het ziekenhuis voor behandeling, moeten deze patiënten vaak in quarantaine. Iets wat mogelijk levensbedreigende gevolgen kan hebben.

Snelle behandeling essentieel

Bij hartaandoeningen is het namelijk essentieel dat de behandeling snel plaatsvindt, terwijl het coronavirus vaak simpelweg uitgeziekt moet worden. Om blijvende schade bij een hartinfarct te voorkomen, moet iemand bijvoorbeeld binnen vier uur behandeld worden. Bert van Rossum, cardioloog en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie, zegt dat hij het probleem uit de coronacrisis herkent. Hij roept namens cardiologen de huisartsen dan ook op om alerter te zijn en hartpatiënten sneller door te sturen.

Lees ook:
Onderzoek: ‘Coronavirus beschadigt niet alleen longen maar ook hart’

Fouten gemaakt

Landelijke cijfers zijn er niet, maar verschillende cardiologen bevestigen aan RTL Nieuws dat er wel degelijk fouten zijn gemaakt. Van Rossum: “We kennen meerdere voorbeelden van gemiste hartinfarcten en gemist chronisch hartfalen, omdat huisartsen en patiënten dachten dat het corona was.” Hij denkt dat het zeker zo zou kunnen zijn dat er mensen overleden zijn door deze fouten.

Huisartsen herkennen het niet

Het Nederlands Huisartsen Genootschap herkent deze situatie niet en zegt dat dit voor hen nieuw is. Wel zeggen ze dat het soms moeilijk kan zijn om onderscheid te maken tussen spoed en niet-spoed, vooral als de klachten onduidelijk zijn. “Dit is een lastig dilemma voor de huisarts: je wilt niets missen, maar ook niet ten onrechte een coronapatiënt naar het ziekenhuis sturen,” zeggen ze in een reactie naar de nieuwssite.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant