Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Huisartsen roepen op: ‘Bel ons niet voor bewijs vrijstelling mondkapje’

huisartsen-roepen-op-bel-ons-niet-voor-vrijstelling-mondkapje.jpg

De afgelopen dagen hebben huisartsen veel telefoontjes gehad van patiënten die vragen om een bewijsbriefje voor hun vrijstelling van het dragen een mondkapje. Helaas kunnen ze die niet uitschrijven, dus roepen ze nu op niet meer te bellen.

Niet alleen kunnen de huisartsen hier niet aan meewerken, maar volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zorgen de vele telefoontjes er ook voor dat mensen met een zorgvraag hun arts minder goed kunnen bereiken.

Richtlijn

Dat huisartsen geen briefjes kunnen uitschrijven om te bevestigen dat mensen een vrijstelling hebben van het dragen van een mondkapje, licht aan de richtlijnen waar zij zich aan moeten houden. “Er is een richtlijn die zegt dat je aan je eigen patiënten geen medische verklaringen mag meegeven”, vertelt een woordvoerder van de LHV. “Dat zou namelijk de relatie tussen patiënt en arts onder druk kunnen zetten.” Het is dus geen onwil dat ze dit soort bewijsstukken niet uitschrijven, maar een regel die je huisarts moet volgen. Niet alleen leiden de telefoontjes tot ontevredenheid en verwarring bij patiënten, maar het zorgt ook voor een hoop onrust bij huisartsenpraktijken.

Vrijstelling van dragen van mondkapje

Sinds 1 december geldt in Nederland een mondkapjesplicht in openbare binnenruimten. In principe moet iedereen ouder dan 13 jaar in onder andere winkels, bibliotheken, gemeentehuizen en treinstations een niet-medisch mondmasker dragen. Toch zijn er wel een aantal mensen die een vrijstelling krijgen voor het dragen van zo’n mondkapje. Bijvoorbeeld mensen die een longziekte hebben, of die door een psychische aandoening als PTSS angstig worden van zo’n beschermend masker. Wie zich bij een controle beroept op zo’n uitzondering, moet daar wel enig bewijs voor leveren aan een politieagent of boa.

Lees ook:
Dit zijn de enige uitzonderingen op de mondkapjesplicht

Andere bewijsstukken

Maar waar kun je dan wel terecht voor een bewijs dat je een vrijstelling hebt voor het dragen van een mondkapje? Je kunt onder andere bewijzen dat je geen mondmasker kunt dragen door zelf een verklaring in te vullen. Die kun je hier downloaden op de website van zorgkenniscentrum Vilans. Wanneer je deze invult, kun je dit als bewijsstuk laten zien wanneer je in een openbare binnenruimte aangesproken wordt omdat je geen mondkapje draagt. Andere opties zijn het tonen van relevante medicatie of hulpmiddelen, of het dragen van een spatmasker als dat wel mogelijk is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ANP
Beeld | Getty Images

Margriet 52 ligt nu in de winkel! Met deze week: 21 pagina’s feestrecepten, hoe corona in één klap mijn leven veranderde, kerstvoorpret, winteruitjes in Nederland en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant