Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Huisarts mag bloedverdunners voorschrijven bij tromboserisico door coronavirus

huisarts-mag-bloedverdunners-voorschrijven-bij-tromboserisico-door-coronavirus.jpg

Huisartsen mogen preventief bloedverdunners voorschrijven aan risicogroepen, om ernstige gevolgen van besmetting met het coronavirus te voorkomen. Het gaat dan vooral om mensen die (mogelijk) besmet zijn met het coronavirus, en in een risicogroep vallen om sneller trombose te krijgen.

Dat staat in een nieuwe richtlijn voor Huisartsen, meldt de NOS dinsdag. Nederland is daarmee voor zover bekend het eerste land dat met zo’n behandeladvies ernstige gevolgen van trombose bij het coronavirus wil voorkomen.

Trombose en het coronavirus

Bij trombose ontstaan er stollingen in de bloedvaten van patiënten. Als dit bloedstolsel losschiet en in de longen belandt, ontstaat er een longembolie. Dit kan levensbedreigend of zelfs dodelijk zijn. Veel mensen met het coronavirus blijken trombose te ontwikkelen; op de intensive care zelfs de helft van de zieken. Coronapatiënten die in het ziekenhuis liggen kregen daarom vaak al bloedverdunners toegediend, maar die groep wordt nu dus uitgebreid.

Lees ook: Helft van coronapatiënten op intensive care kampt met trombose-verschijnselen

Risicogroepen voor trombose

Met deze nieuwe richtlijn voor huisartsen komen ook (vermoedelijke) coronapatiënten die níet in het ziekenhuis liggen in aanmerking voor zo’n behandeling met bloedverdunners. Daarmee hoopt men trombose als complicatie van het coronavirus te voorkomen, en mogelijk ook een ziekenhuisopname voor te zijn. Het gaat bij deze preventieve behandeling om mensen die trombose hebben gehad of waarbij trombose veel voorkomt in de familie, en die nu (mogelijk) het coronavirus hebben. Ook kankerpatiënten komen in aanmerking voor zo’n behandeling met bloedverdunners wanneer zij besmet raken met het coronavirus. Momenteel wordt nog onderzocht of ook andere groepen, zoals mensen met hart- en vaatziekten, baat zouden hebben bij het preventief injecteren van bloedverdunners bij besmetting met het virus.

Noodzakelijk

De huisarts geeft alleen bloedverdunners als het echt noodzakelijk is, omdat deze ook vervelende bijwerkingen zoals bloedingen kunnen hebben. Als de huisarts het nodig vindt bloedverdunners voor de schrijven, worden die toegediend via een injectie. Het gaat om een andere soort van dit middel dan de pillen die hart- en vaatziektepatiënten vaak krijgen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS
Beeld | Getty Images

Ook interessant