Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hugo de Jonge over bedreigingen: ‘Het beperkt mij, maar ook de kinderen’

hugo-de-jonge-bedreigingen.jpg

Bedreigingen aan huis zijn voor coronaminister Hugo de Jonge inmiddels dagelijkse kost. Dat vertelde hij gisteravond in het programma Op1. En dat heeft een enorme impact op hem én zijn gezin. ‘Het kruipt toch onder je huid.’

De afgelopen tijd vond bij het huis van Hugo de Jonge elke dag een incident plaats. “Mensen aan de deur, bedreigingen, ik ga er niet al te veel over uitweiden”, zegt hij daarover in Op1. “Door alle bedreigingen aan het huisadres zijn er wel behoorlijk wat beperkingen. Maar we proberen het zo goed als mogelijk te doen.”

Gevoel van veiligheid

Sinds vorige week staat er een mobiele politiepost voor het huis van Hugo de Jonge. Dat geeft hem een veilig gevoel. “Er wordt ongelofelijk goed op onze veiligheid gepast door de politie en veiligheidsdiensten”, vertelt de coronaminister. “Ik vind het fantastisch dat we zo op hun inzet mogen rekenen. En daardoor voel je je ook echt weer veiliger.” De incidenten hebben behoorlijk wat impact op De Jonge en zijn gezin. “Het kruipt toch onder je huid, thuis. Dat wil je niet”, vertelt hij. Sinds de mobiele politiepost voor de deur staat, is de rust een klein beetje teruggekeerd. “Er wordt goed op ons gepast. Dat is heel fijn. En dat geeft thuis weer een gevoel van veiligheid.” Hoewel het een ‘ontzettend heftige tijd’ is geweest, kwam het gezin ook dichter tot elkaar. “Het heeft ons ook een heel hecht team gemaakt thuis. En dat is de mooie kant ervan”, aldus De Jonge.

Lees ook:
Lilianne Ploumen: ‘Lijsttrekkerschap was een ingrijpende beslissing’

Terugblikken op heftige tijd

Hugo de Jonge, die in het nieuwe kabinet de rol van minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening op zich neemt, blikt terug op zijn tijd als coronaminister. “De prijs voor thuis is wel hoog geweest, te hoog denk ik”, vertelt hij. “Wat ik heel bewust heb besproken, is: hoe zou het voor jullie zijn als ik doorga? Daar hebben ze nooit van gezegd liever niet. Maar dezelfde portefeuille nog een keer, dat vonden ze wel ingewikkeld.” Ondanks de heftige tijd gaan zijn kinderen er volgens hem ‘waanzinnig kranig’ mee om. “Voor pubers is het natuurlijk sowieso al verschrikkelijk als je de hele tijd wordt herinnerd aan je ouders en het gevoel hebt dat je verantwoording moet afleggen voor keuzes die je ouders maken.” Bovendien was er nooit écht sprake van rust. Ook in het weekend en op vakanantie was de minister met zijn werk bezig. “Dat is voor kinderen ook niet leuk.”

Bron | Op1
Beeld | Brunopress

Cover M03 M3

Margriet 3 ligt in de winkels! Met daarin onder andere een bijzonder interview met Nasrdin Dchar en zijn moeder Habiba, de lekkerste recepten met boekweit, een dossier over rouwen om iemand die er nog is, tips voor de perfecte wenkbrauw en nog véél meer. Haal ‘m snel in huis of bestel deze Margriet online zonder verzendkosten.

Ook interessant