Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Minister Hugo de Jonge pleit voor meer onderzoek naar fibromyalgie

fibromyalgie.jpg

Hugo de Jonge pleit voor meer onderzoek naar de chronische aandoening fibromyalgie. De minster van Volksgezondheid gaat hiervoor in gesprek met de Gezondheidsraad, in de hoop dat zij de onderzoeken willen starten. De aanleiding is de oproep van de slechts 26-jarige Natalie Kramer, die meer aandacht voor de aandoening wil waar ze zelf mee kampt.

Fibromyalgie is een chronische aandoening waarbij je, om nog onduidelijke redenen, last hebt van pijn, stijfheid en vermoeidheid. De eerste symptomen van fibromyalgie ontstaan meestal bij vrouwen tussen de 25 en 40 jaar en verdwijnen helaas niet meer.

Burgerinitiatief Natalie Kramer

Natalie maakt zich al sinds 2013 hart voor meer aandacht en erkenning voor de chronische aandoening. Ze wil dat de aandoening als chronische ziekte wordt gezien. Na een handtekeningenactie lukte het haar om de aandoening als agendapunt in de Tweede Kamer te krijgen. “Ik had verwacht dat Tweede Kamerleden zouden zeggen dat het niet aantoonbaar is en dat ze er daarom niets aan kunnen doen”, aldus Natalie na haar korte pleidooi in de Tweede Kamer donderdag. “Maar ze hadden allemaal zoiets: dat dit in Nederland nog gebeurt…”

Lees ook:
Pijn, vermoeidheid en nog 5 symptomen die kunnen wijzen op fibromyalgie

Vraag aan de Gezondheidsraad

Minister de Jonge laat nu weten het vraagstuk direct aan de Gezondheidsraad te willen voorleggen. Hij vindt dat Natalie en alle anderen die kampen met fibromyalgie recht hebben op antwoorden en meer onderzoek naar de aandoening. Als de Gezondheidsraad dit onderwerp niet op wil pakken, zal hij de vraag aan het Gezondheidsinstituut NIGZ voorleggen. “Want u wilt niet in 2024 antwoord op uw vragen”, aldus de Jonge.

Bron | NOS
Beeld | ANP

Margriet 43 ligt nu in de winkels! Met deze week een groot en openhartig interview met de Haarlemse schrijver Arthur Japin, de leukste herfstjassen voor dit najaar, leren omgaan met eenzaamheid, verhalen over hoe het is als je kind zélf een kind krijgt en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant