Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Flinke stijging vaste lasten verwacht in 2019

dertiende-maand.jpg

Zit jij al stiekem te dromen van alle leuke dingen die je met die dertiende maand kunt gaan doen? Dan hebben wij één belangrijke tip: zorg ervoor dat je wat geld apart houdt.

Als we naar de voortekenen kijken, kunnen we het volgende voorspellen: in 2019 krijg je te maken met een flinke stijging in de vaste lasten.

Hogere energierekening

Vanwege stijgende tarieven en belastingen gaat de energierekening volgend jaar flink omhoog. Dit jaar stegen de kosten al met €190. Dat gaat volgend jaar aanzienlijk meer worden, zo berekende energievergelijker gaslicht.com.

Flink bedrag

Voor een gemiddeld gezin komt er in 2019 maar liefst €360 boven op de energierekening. Dit heeft voor een belangrijk deel te maken met stijgende belastingtarieven: een gemiddeld huishouden betaalt €160 meer belasting dan in 2018.

Kleine meevaller

Bij alle energiebedrijven gaan de tarieven volgend jaar omhoog. En dan hebben we naast die gestegen energieprijzen ook nog te maken met een hogere belasting op gas: die gastaks kost €54 extra op jaarbasis. Dan is er nog een taks voor de opslag van duurzame energie van gemiddeld €68. Bovendien verlaagt het kabinet de belastingvermindering op energie. Hierdoor krijgen huishoudens in 2019 gemiddeld €61 minder korting. De netbeheerkosten stijgen het minst hard: daar komt ‘maar’ €7 bovenop. Gelukkig zit er ook nog iets mee: de belasting op stroomt daalt zowaar. Dat scheelt op jaarbasis gemiddeld €30.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD
Foto | iStock

Ook interessant