Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

‘Horeca gaat op 17 januari open ondanks verbod’

horeca-gaat-op-17-januari-open-ondanks-verbod.jpg

Vanwege de coronacrisis kunnen we momenteel niet uit eten en ergens een kop koffie drinken zit er ook niet in. Als het aan de horeca ligt, komt daar snel verandering in. Horecabedrijven in vijftig steden en regio’s in het land gaan op 17 januari weer open, zelfs als dat niet mag.

De ondernemers zeggen het vertrouwen in het kabinet op. Zij geven aan niet anders te kunnen dan ongehoorzaam te zijn, omdat ze op omvallen staan en steun vanuit de overheid uitblijft. Onder meer in Breda, Maastricht, Eindhoven, Leiden, Leeuwarden, Arnhem, Nijmegen en Alkmaar hebben horecabedrijven zich bij de actie aangesloten. Het gaat om ondernemers in vijftig lokale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), maar de landelijke organisatie staat er niet achter.

Horeca wil weer open

Horecabedrijven geven al langer aan dat het water ze aan de lippen staat. Maandag nog ontstak een aantal horecaondernemers om 19.00 uur vijf minuten de buitenlichten om bij de overheid aandacht te vragen voor de moeilijke situatie waar ze in zitten. “We willen laten zien dat we nog steeds bestaan en dat we ook willen blijven bestaan”, zei Peter Ter Heege van het Amsterdamse café de Figurantenbar. Hij is een van de initiatiefnemers van de actie.

Lees ook:
Over déze versoepelingen voor de feestdagen vraagt het kabinet het OMT advies

Wanhoop

Ter Heege zegt dat tot de actie is besloten omdat veel horecaondernemers de wanhoop nabij zijn nu ze door de coronacrisis noodgedwongen dicht moeten blijven. “We willen dat de overheid beter communiceert over de maatregelen die ze neemt en dat er een betere compensatieregeling komt voor de horecazaken die dicht moeten blijven.”

Omvallen

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) liet recent nog weten dat een fors deel van de horecabedrijven op omvallen staat en dat er per direct aanvullende financiële steun en toekomstperspectief nodig is. “Horecaondernemers zijn de wanhoop nabij. De paniek en onrust is groot, ondernemers zijn radeloos”, aldus voorzitter Robèr Willemsen.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ANP
Beeld | Getty Images

Ook interessant