Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zacht winterweer zorgt voor hooikoortsklachten tijdens kerst en oud en nieuw

zacht-winterweer-zorgt-voor-hooikoortsklachten-tijdens-kerst-en-oud-en-nieuw.jpg

Je zou denken dat hooikoortspatiënten in december wel veilig zijn, maar niets blijkt minder waar te zijn. Het zachte winterweer van de afgelopen weken heeft er namelijk voor gezorgd dat de komende week steeds meer struiken in bloei komen. 

Voor mensen die gevoelig zijn voor de hazelaar is dit slecht nieuws: het betekent namelijk dat de kans groot is dat zij al niezend kerst en oud en nieuw moeten vieren. En dat is natuurlijk geen fijn vooruitzicht…

Zachte maand

Helaas blijft het niet bij de struiken, want volgens het LUMC komen de eerste elzen binnenkort ook weer in bloei. De stijgende temperaturen zorgen ervoor dat het hooikoortsseizoen steeds vaker al in december begint. November was natuurlijk al een zachte maand met temperaturen rond de 8,9 graden Celsius en ook december zal volgens de voorspelling van Weeronline een zéér zachte maand worden. De hazelaar is hier erg blij mee, want op verschillende plekken komen de eerste struiken al in bloei, vooral in het zuiden en oosten van het land.

Lees ook:
Ernstige hooikoorts? Misschien kan immunotherapie dan helpen

Hooikoortsklachten rond kerst

De meeste hooikoortsklachten zullen de komende dagen en weken echter veroorzaakt worden door elzenpollen. Het gaat deze keer niet om de witte en zwarte els, die van nature in Nederland voorkomen, maar om een kruising tussen twee buitenlandse elzen die vaak langs straten in de steden zijn aangeplant. Bij droog weer zullen hooikoortspatienten hier de nodige last van ondervinden, want dan kan de elzenpollenconcentratie oplopen tot honderden pollenkorrels per kubieke meters lucht. Gelukkig valt er van maandag 21 december tot donderdag 24 december regelmatig regen, waardoor de lucht wordt schoongespoeld. Tijdens de kerstdagen wordt het echter droger en neemt de kans op klachten dus ook toe.

Coronavirus

Dat we deze kerstdagen last kunnen hebben, is éxtra onhandig in deze tijd van het coronavirus. De symptomen lijken erg op elkaar, waardoor er dus verwarring kan ontstaan. Heb je last van een verstopte neus of moet je hoesten? Blijf dan thuis en laat je dan voor de zekerheid testen op het coronavirus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | LUMC
Beeld | Getty

Ook interessant